Vlada predlaga zavrnitev zadržanja zakona o RTV Slovenija. Foto: BoBo
Vlada predlaga zavrnitev zadržanja zakona o RTV Slovenija. Foto: BoBo

Po mnenju vlade so posledice sprememb, ki jih prinaša novela, manj pomembne, kot bi bile posledice zadržanja novele. Kot so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, bodo rešitve iz novele, ki so jo volivci potrdili tudi na referendumu, zagotovile, da se bo strankarska politika popolnoma umaknila iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija ter da se bo zaposlenim povrnila avtonomija in se bodo zagotovili pogoji za strokovno in neodvisno delo.

Po ocenah vlade bodo civilnodružbene institucije, ki bodo samostojno imenovale svoje člane v organe RTV Slovenija, pri tem znale ohraniti in ubraniti avtonomijo.

"Podpora zakonu na referendumu je izraz spoznanja velike večine volivcev, da je nujna depolitizacija RTV Slovenija. Samo na ta način bo lahko RTV Slovenija v prihodnje opravljala svoje pomembno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja, ki je ključna za obstoj demokracije," so napisali. To pravico je po njihovih navedbah mogoče zagotoviti le z zagotavljanjem in spoštovanjem temeljnih načel novinarskega dela, kot so načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, spoštovanje človekove osebnosti in dostojanstva ter načelo uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma.

Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič. Foto: BoBo
Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič. Foto: BoBo

Predlagateljem ustavne presoje bodo prenehale funkcije

"Res je sicer, da bodo s sistemskimi spremembami prenehale funkcije predlagateljem ustavne presoje pred potekom mandatne dobe, vendar so posledice teh sprememb neprimerljivo manj pomembne, kot bi bile posledice zadržanja izvrševanja zakona za RTV Slovenija kot javni zavod za demokratično delovanje družbe in za pravice in svoboščine njenih prebivalcev kot gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija," so še pojasnili.

Ustavno sodišče je namreč prejšnji teden obravnavalo pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija. Pobudniki s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem so zahtevali tudi začasno zadržanje izvajanja novele, saj bi v nasprotnem primeru po njihovem mnenju lahko nastale povsem nepopravljive posledice. Z uveljavitvijo novele so namreč prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia, pobudniki ustavne presoje pa ob tem opozarjajo, da se je to zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov.