Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pristojne zbornice, združenja zdravstvenih zavodov in drugih zavodov ter organizacij, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, se vsako leto dogovorijo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, v skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju opredelijo zmogljivosti, potrebne za njegovo izvajanje, in določijo obseg sredstev, piše v sporočilu za javnost po dopisni seji vlade.

Ker dogovora ni bilo do konca novembra 2022, je vlada izdala uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2023.

Kaj točno prinaša sprememba uredbe

Sorodna novica Velja novi pravilnik o poklicnih boleznih

Z uredbo se zagotavlja financiranje presejalnih testiranj, ki zmanjšujejo možnost prezgodnjih porodov, preprečujejo okužbe ali smrt novorojenca ter ugotavljanje zastoja plodove rasti.

Ureja pa se tudi financiranje prepoznavanja poklicnih bolezni. To so bolezni, ki jih povzroča dolgotrajno izpostavljanje delavcev določenim delovnim okoljem, kemikalijam ali drugim škodljivim dejavnikom, povezanim z delovnim mestom. Te bolezni so lahko izjemno nevarne in lahko povzročijo hude zdravstvene težave, invalidnost ali celo smrt, so še opozorili.

Prav tako so v uredbi opredeljene tudi najnujnejše širitve programov zdravstvenih storitev, in sicer zobozdravstvena oskrba varovancev s posebnimi potrebami, otroško in preventivno zobozdravstvo ter hospitalna obravnava otrok in mladostnikov z odvisnostjo od prepovedanih substanc. Prav tako se opredeljujejo nerealizirani programi centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov oziroma centrov za duševno zdravje odraslih glede na nerealizirane programe v letu 2022, so še sporočili.