Marjan Šarec (LMŠ), Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB). Opozicijski četverček bi, če bi bile volitve to nedeljo, zasedel 51 poslanskih stolčkov. Foto: BoBo
Marjan Šarec (LMŠ), Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB). Opozicijski četverček bi, če bi bile volitve to nedeljo, zasedel 51 poslanskih stolčkov. Foto: BoBo

Če bi bile volitve v državni zbor v nedeljo, bi stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) SD, LMŠ, Levica in SAB osvojile 51 poslanskih mandatov in brez večjih težav sestavile novo vladno koalicijo. Zadosten pogoj za oblikovanje koalicije v državnem zboru bi dosegle že zgolj tri stranke, in sicer SD, Levica in LMŠ, ki bi na osnovi ankete lahko osvojile 46 poslanskih mandatov.

SD bi po izračunu na podlagi opredeljenih volivcev prejel 19 sedežev v državnem zboru, Levica 14, LMŠ pa 13, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časopisa Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia.

SDS premierja Janeza Janše je še naprej najbolj priljubljena stranka. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
SDS premierja Janeza Janše je še naprej najbolj priljubljena stranka. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Največ vprašanih, 18 odstotkov, bi volilo stranko SDS, kar je 0,2 odstotne točke manj kot v zadnjem merjenju. Sledila bi ji SD z 12,2 odstotka podpore (julija 12,7) in Levica z 8,9 odstotka podpore vprašanih (julija 10,1). LMŠ bi volilo 8,5 odstotka anketirancev, kar je 0,7 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Sledijo NSi s 5,5 odstotka podpore (julija 4,7) in SAB s 3,4 odstotka podpore (julija 3,6). Stranko SNS bi volilo 1,4 odstotka vprašanih (julija 0,6), SLS 1,4 odstotka vprašanih (julija 1,1), DeSUS 0,8 odstotka vprašanih (julija 0,7), SMC pa bi volilo 0,7 odstotka vprašanih (julija 0,3). Druge stranke bi volilo 1,8 odstotka vprašanih (julija 2,7).

Število neopredeljenih volivcev in vprašanih, ki ne bi volili, pa je naraslo. 30,4 odstotka anketirancev je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (julija 29,6), volitev pa se ne bi udeležilo 6,9 odstotka vprašanih (julija 6,5).

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi imela nizko podporo, njeno delo kot neuspešno ocenjuje 69,5 odstotka vprašanih. Kot uspešno pa je delo vlade ocenilo 27,4 odstotka vprašanih.

Najbolj priljubljen znova Borut Pahor

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov je nekdanjo predsednico NSi-ja in evropsko poslanko Ljudmilo Novak zamenjal predsednik republike Borut Pahor. Novakova je na drugem mestu, minister za zdravje Janez Poklukar pa na tretjem mestu.

Na četrtem mestu je predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon je na petem mestu. Sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD-ja Dejan Židan, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov končuje minister za zunanje zadeve Anže Logar.

Predsednik vlade Janez Janša je zasedel 20. mesto, sledita mu še gospodarski minister Zdravko Počivalšek na 21. mestu in podpredsednica stranke LMŠ Jerca Korče, ki je zasedla zadnje, 22. mesto.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časopisov Dnevnik in Večer, izvaja ga agencija Ninamedia. Anketa je bila opravljena med 10. in 12. avgustom 2021 po metodi CATI, anketiranih je bilo 700 oseb.