Stranka SDS ostaja na vrhu, tokrat ji je podporo izreklo 19,9 odstotka anketirancev. Foto: BoBo
Stranka SDS ostaja na vrhu, tokrat ji je podporo izreklo 19,9 odstotka anketirancev. Foto: BoBo

Prvim trem strankam na četrtem mestu v raziskavi sledi Levica, ki jo podpira 10,1 odstotka anketiranih, tej pa NSi s 4,9-odstotno podporo. Sledijo DeSUS (3,2 odstotka), SAB (trije odstotki), SNS (1,2 odstotka), SLS (1,1 odstotka) in SMC (0,7 odstotka). Odstotek vprašanih bi se odločil za katero drugo stranko, 24,7 odstotka je neopredeljenih, 7,1 odstotka pa jih ne bi volilo.

V primerjavi z decembrsko anketo je največ podpore v januarski pridobila stranka NSi (1,1-odstotne točke), za odstotno točko je svoj izid popravila Levica, za 0,8-odstotne točke SD, za 0,6-odstotne točke SMC, za 0,1-odstotne točke pa SAB. Stranke, ki jim je anketa namenila manj kot prejšnji mesec, pa so SLS (1,1-odstotne točke manj), LMŠ (odstotno točko manj), SNS (0,8), SDS (0,7) in DeSUS (0,5-odstotne točke manj).

Pri časopisu Dnevnik ugotavljajo, da politične stranke prvo letošnjo anketo začenjajo s podobnih startnih položajev kot ob koncu leta 2020. Pri tem zaznavajo postopen porast podpore opozicijskim SD-ju, Levici in SAB-u ter postopen upad podpore koalicijskim SDS-u, NSi-ju in SMC-ju. Na volitvah bi tako koalicija KUL po poročanju časopisa zmagala pred aktualno koalicijo.

Vladi Janeza Janše je podporo izreklo 29,1 odstotka vprašanih. Foto: BoBo
Vladi Janeza Janše je podporo izreklo 29,1 odstotka vprašanih. Foto: BoBo

Nezaupnica Janševi vladi

Anketa kaže, da 48,8 odstotka podpira vložitev konstruktivne nezaupnice vladi premierja Janeza Janše. 39,3 odstotka jih te poteze ne podpira, 11,9 odstotka pa je neopredeljenih. Predsednika DeSUS-a Karla Erjavca bi za mandatarja podprlo 50,7 odstotka vprašanih, 40,9 odstotka pa ne. Glede tega vprašanja je bilo neopredeljenih 8,4 odstotka vprašanih.

Delo vlade sicer kot uspešno ocenjuje manj kot tretjina vprašanih (29,1 odstotka), da je njeno delo neuspešno, pa jih meni 61,6 odstotka. Slaba desetina (9,3 odstotka) je glede tega vprašanja neopredeljena.

Odnos do cepljenja

V tokratni anketi so državljane povprašali tudi po odnosu do cepljenja proti covidu-19. Pokazalo se je, da bi se jih 40,2 odstotka zagotovo cepilo, 16,8 odstotka pa verjetno. Nasprotno se jih 17,4 odstotka zagotovo ne bi cepilo, še 12,5 odstotka pa verjetno ne. 13,1 odstotka jih tega ne ve ali pa se še niso odločili.

Predsednik Borut Pahor še naprej ostaja najbolj priljubljen politik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Predsednik Borut Pahor še naprej ostaja najbolj priljubljen politik. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Pahor še naprej najbolj priljubljen

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor. Sledi evropska poslanka Ljudmila Novak, tretje mesto pa zaseda predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon. Za prvo trojico so se zvrstili še evropski poslanec Milan Brglez, obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin, ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, poslanec SD-ja Dejan Židan in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (NSi), prvo deseterico pa končuje predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC).

Predsednik SDS-a in premier Janša je tokrat na 16. mestu, njegov izzivalec, predsednik DeSUS-a Erjavec, pa na 14.

Agencija Ninamedia je anketo Vox populi za časopisa Dnevnik in Večer opravila med 12. in 14. januarjem, in sicer na vzorcu 700 anketiranih.

Anketa: Vlada ima 29-odstotno podporo