Vozniki avtobusov zahtevajo višje plače. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Vozniki avtobusov zahtevajo višje plače. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Kot pravijo vozniki, so ogorčeni nad dogajanjem v javnem cestnem potniškem prometu, razvrednotenjem njihovega poklica, nedostojnim plačilom in nehumanim delovnim časom in zahtevajo takojšnje spremembe.

Na kranjski avtobusni postaji so protestniki v en glas pojasnili o tem, zakaj so se zbrali že na drugem shodu. "Plače je treba zvišati, delovni pogoji so po 10, 12 ur na dan," je povedal eden od njih. "Plačilo je premajhno in veliko preveč delamo," se je strinjal drugi.

Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

"Smo vozniki avtobusov, odgovorni za javni promet, razvažamo potnike in dejansko smo prisotni v službi od četrte ure zjutraj do četrte popoldne, na koncu pa nas plačajo samo za čas, ko se držimo volana," je povedal tretji.

"Za tako odgovoren poklic se mi zdi, da dobimo odločno premalo," je dodal četrti. Dodajajo tudi, da je poklic voznika avtobusa povsem razvrednoten. Zaradi nedostojnega plačila, nehumanega delovnega časa in neznosnih delovnih pogojev zanimanja zanj tako rekoč ni, opozarjajo.

"V službi ni več nobenega optimizma, ni več veselih obrazov, ni več kolegialnosti, je samo še životarjenje oz. slaba volja v vseh pogledih," je pojasnil peti protestnik.

"To je klic na pomoč"

Delodajalci sledijo le dobičku, za delavce jim ni mar, po novem nekateri med njimi ne bodo imeli več niti minimalne plače, zato se znova obračajo na državo in delodajalca, pravi predstavnik sindikata Dejan Osterman. "To ni protestni shod, to je bolj klic na pomoč," je dodal.

In ker ne zahtevajo, kot pravijo, ničesar nemogočega, bodo pri svojih zahtevah vztrajali. In če jim država in delodajalec ne bosta prisluhnila? "Bomo jutri tudi v Mariboru, pojutrišnjem tudi v Murski Soboti, in če ne bo zaleglo, se bo dejavnost, ki predstavlja prihodnost mobilnosti prebivalk in prebivalcev Slovenije, popolnoma ustavila."

Protest voznikov avtobusov