Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed okoli 450 javnih ali eno izmed zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. Foto: BoBo
Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed okoli 450 javnih ali eno izmed zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je šolam podatke o šoloobveznih otrocih posredovalo 15. januarja, šole pa so nato po ustaljeni praksi starše povabile k vpisu. Vpis poteka tako, da šola po poprejšnjem povabilu in pogovoru s starši izpolni vpisni list, ki ga starši nato podpišejo. V ta namen ukrepi za zajezitev epidemije dovoljujejo obisk staršev v šoli.

Če starši menijo, da njihov otrok še ni pripravljen za vpis v šolo, lahko predlagajo odlog šolanja, pri čemer pa je treba nepripravljenost posebej ugotavljati. Predlog lahko poda tudi zdravstvena služba. Število vpisanih z odloženim vpisom se je v zadnjih letih sicer precej povečalo. Mogoč je tudi predčasen vpis, ki ga zakon sicer posebej ne ureja. V tem primeru morajo starši na šolo nasloviti vlogo, o kateri nato odloči ravnatelj. Če pride do pritožbe, o njej odloči pritožbena komisija.

Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed okoli 450 javnih ali eno izmed zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. Otroka je treba vpisati v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Starši ga lahko vpišejo tudi v drugo šolo, vendar mora ta s tem soglašati.