Poškodovani vozili so že odpeljali, nestrpen grafit pa prebelili. Foto: MMC RTV SLO
Poškodovani vozili so že odpeljali, nestrpen grafit pa prebelili. Foto: MMC RTV SLO
Kako varovana so vladna poslopja

Storilci so na dvorišče vladnega parkirišča v noči na 1. april prišli z Erjavčeve ceste, kjer so prek mrtvega kota stopili na streho garaže generalnega sekretariata, se pomikali po strešnem delu, odtrgali granitne kocke in v vozila metali granitne kocke, je novinarki TV Slovenija Nataši Markovič povedal Milan Tarman, namestnik generalnega sekretarja vlade.

Policist jih ni ne slišal ne videl
Pri tem storilcev ni slišal policist, ki notranjost vladnega dvorišča varuje le nekaj metrov stran, ni jih pa opazil niti prek videonadzora. Na garažo so sicer usmerjeni žarometi, ki gorijo vso noč in naj bi omogočali boljšo vidnost slike prek videonadzora. Policija je že ugotovila, da je videonadzor deloval, zato zdaj preiskuje, zakaj vandalov ni opazil tisti, ki videonadzor spremlja.

Prav tako bi se moral sprožiti alarmni sistem, za katerega pa so preiskovalci že ugotovili, da ni deloval. V okvari je od 27. avgusta lani, ko je vanj udarila strela. Ker denarja za odpravo škode ni bilo, je bilo parkirišče brez alarmnega sistema. Vlada je že napovedala sanacijo celotnega varnostnega sistema.

Je vlada ranljiva?
Granitne kocke, napadi na strežniški sistem, objave posnetkov sej vlade na YouTubu, tik pred menjavo vlade naj bi nekdo vdrl v prostore nekdanje generalne sekretarke ... Je vlada res tako ranljiva, se sprašuje Markovičeva.

Fizično varovanje je poostreno, afera YouTube pa se ne more več zgoditi, ker so zagotovili sledljivost uporabnikov, je zatrdil Tarman.

Policija medtem primer še proučuje, pri čemer se je obrnila tudi na mednarodno pravno pomoč. Zakaj, niso pojasnili.

Kako varovana so vladna poslopja