Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo imelo po predlogu na voljo 147,8 milijona evrov manj kot po spremembah proračuna za letos. Nekaj nad 145 milijonov evrov bo manj na področju socialne varnosti, od tega kar 91 milijonov evrov na področju dolgotrajne oskrbe. Za intervencijske programe in obveznosti bo imelo na voljo 28,2 milijona evrov več. Inšpektoratu za delo je dodeljenih 7,65 milijona evrov ali 5611 evrov več.

Ministrstvu za solidarno prihodnost, ki v spremembe proračuna za letos še ni bilo vključeno, predlog največ oziroma 168,1 milijona evrov namenja za področje socialne varnosti. Sledita mu področji dolgotrajne oskrbe s 108,1 milijona evrov ter prostorskega planiranja in stanovanjske dejavnosti s 15 milijoni evrov. Ministrstvo je sredstva dobilo s prerazporeditvami z ministrstev za zdravje, za okolje in za delo, je pojasnil državni sekretar Luka Omladič.

V razpravi je Eva Irgl iz SDS-a ocenila, da je treba spremenjeni zakon o dolgotrajni oskrbi čim prej sprejeti. Omladič je pri tem spomnil na zavezo vlade, da odpravi pomanjkljivosti zakona o dolgotrajni oskrbi, sprejetega decembra 2021, in spremenjeni zakon uveljavi še letos. Zakonsko besedilo bo v skladu z zastavljenimi cilji v zakonodajnem postopku na začetku junija, medresorsko usklajevanje pa se bo začelo konec maja.

Irgl je podvomila še o tem, da bo ministrstvo sledilo svojim napovedim o gradnji stanovanj za mlade. Ne nazadnje je opazila tudi, da predlog rebalansa ministrstvu za delo znižuje sredstva za štipendije za 5,1 milijona evrov, na 117,6 milijona evrov. Predsednik odbora Miha Kordiš (Levica) je pri tem pojasnil, da predlog rebalansa nikakor ne določa, da bodo štipendije manjše ali da jih bo manj. Pač pa odraža projekcijo, koliko sredstev bo treba izplačati za štipendije na podlagi obstoječe normativne ureditve.

Poslanka NSi-ja Iva Dimic iz predloga rebalansa ni razbrala, da bodo mladi res pridobili obljubljena stanovanja. "Čas je, da ta stanovanja zagotovite," je pozvala. Prav tako se je pri stanovanjih ustavila Anja Bah Žibert (SDS). Stanovanja, ki jih je ministrstvo za solidarno prihodnost obljubilo za letos, morajo biti tudi v resnici zgrajena, vendar pa ne na račun projektov, pripravljenih še v času prejšnje vlade, je poudarila.

Poslanci koalicijskih strank in predstavniki obeh ministrstev so medtem zagotavljali, da gre le za tehnični rebalans, ki ga je bilo treba pripraviti zaradi sprememb v sestavi vlade in zaradi novih okoliščin, na podlagi katerih bo treba denimo za blaženje draginje nameniti manj sredstev od prvotno predvidenih.

"Imamo stabilno gospodarsko klimo, inflacija je pod kontrolo, stopnja zaposlenosti je zelo velika, brezposelnost pa po drugi strani zelo nizka," je naštel Darko Krajnc (Svoboda).