Lev Kreft. Foto: BoBo
Lev Kreft. Foto: BoBo

To misel filozofa Leva Krefta so bralci časopisa Večer izbrali za letošnji bob leta.

Kreftova izjava je dobila največ glasov med deseterico finalistov. Akcija, v kateri bralci Večera izbirajo, kdo je najbolje rekel bobu bob, je potekala že 23. Prvič so jo pripravili leta 1999.

Med dobitniki boba leta so bili v preteklih letih med drugimi Vlado Kreslin, Polde Bibič, Matjaž Javšnik, Peter Boštjančič, Janez Janša, Franc Rode in Ciril Ribičič. Lani je pripadel šolniku, profesorju in dolgoletnemu ravnatelju Druge gimnazije Maribor Ivanu Lorenčiču.

Posnetek celotne prireditve v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, ki jo je vodil igralec Jurij Drevenšek, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Bob leta 2021, posnetek prireditve iz SNG-ja Maribor

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je ob podelitvi priznanja poudaril, da je čas epidemije tudi čas za dejavno držo, za neposredne misli, stavke in povedi brez olepševanj, za jasne opredelitve in kritiko, ko je potrebna.

"Da bomo po epidemiji boljši, molk ni izbira. Treba je vstopati v javni prostor, govoriti, kar narekuje slogan tradicionalne Večerove akcije. Torej reči bobu bob, tudi zaradi tega, kar je poudarjeno v izjavi letošnjega zmagovalca," je dejal Stepišnik.

Bob leta postala izjava Leva Krefta

Preostalih devet finalistov:

  • Direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak: "Vaški posebneži so bili v starih časih omejeni na krog svoje družine in gostilne, danes imajo Facebook in bere jih na tisoče ljudi. Dobili so močno orožje, ob tem pa nobene odgovornosti, argumentacije."
  • Zgodovinarka Mateja Ratej: "Nihče od nas še ni slišal za zaslužnega smetarja, čeprav bi se v 21. stoletju brez njega zadušili v lastnem potrošniškem dreku."
  • Vodja Koncertne poslovalnice Maribor Barbara Švrljuga Hergovich: "Dosežena mesta prvega hornista pri Berlinskih filharmonikih ali pa kontrabasista in violinistke pri Dunajskih filharmonikih so gotovo primerljiva z olimpijskimi zmagami."
  • Predsednica društva Hospic Renata Jakob Roban: "Če gledaš na življenje s perspektive postelje umirajočega, imaš prioritete hitro na pravem mestu."
  • Zgodovinar in glasbenik Tone Kregar: "Ideja enotnosti je v osnovi romantična in nima veliko stika z realnostjo. Navidezna enotnost je možna samo v totalitarni ali utopični družbi, resnična enotnost pa je samo na pokopališču."
  • Direktor Ekstere Prevalje Jure Naglič: "Včasih se zdi, da ima zelenjava več v glavi kot pa mi. Morda je Darwin kaj spregledal, morda nas je v teoriji evolucije zamenjal s tistimi dinozavri, ki še niso izumrli."
  • Kantavtor Peter Andrej: "Kanta je postala simbol modernega časa, katerega značilnost so hiperprodukcija, hiperpotrošnja in hiperodmetavanje v smeti. Hitro se zgodi, da se znajdeš v njej."
  • Igralka Nataša Barbara Gračner: "Morda pa je snemanje posilstva na filadelfijskem vlaku ali pa snemanje zapeljivega selfija ob očetovi odprti krsti le bizarnost manjšine, ki si ne zasluži, da ji pravimo ljudje. Morda."
  • Psihiater in kulturni antropolog Miran Pustoslemšek: "Dajmo manj govoriti o strahu in napakah, pa več o požrtvovalnosti in pogumu, o predanosti; ker je to tisto, kar nam daje moč in upanje, kar nam zmanjšuje tesnobnost."