Zaposleni na RTV Slovenija bodo 16. avgusta izvolili delavskega direktorja. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Zaposleni na RTV Slovenija bodo 16. avgusta izvolili delavskega direktorja. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Skupno je na volitvah za delavskega direktorja kot člana uprave RTV SLO glasovalo 906 od 2041 volilnih upravičencev, kar predstavlja 44,39-odstotno volilno udeležbo. Pri tem so upoštevane tako predčasne volitve kot glasovanje po pošti in volitve v torek, so sporočili iz službe za komuniciranje RTV SLO.

Tako se bosta v drugem krogu 16. avgusta za mesto delavskega direktorja pomerila športni novinar Franci Pavšer in predsednik sveta delavcev Robert Pajek.

Kandidata sta sicer bila še voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik in športni novinar Urban Laurenčič.

RTV SLO prvič vstopa v skupino delovnih organizacij z najbolj razvitim sodelovanjem zaposlenih pri upravljanju, so zapisali v svetu delavcev. V Sloveniji po njihovih navedbah deluje 25 delavskih direktorjev, večinoma v večjih gospodarskih družbah. V upravah običajno zastopajo in predstavljajo interese delavcev glede kadrovskih in socialnih vprašanj ter skrbijo za stike in dialog vodstva z zaposlenimi, sveti delavcev in sindikati.

Naloge in pristojnosti delavskega direktorja bodo podrobneje opredeljene po imenovanju uprave in z novim statutom, ki ga bo sprejel svet zavoda. V skladu z novelo zakona o RTV SLO ga mora sprejeti v šestih mesecih po konstituiranju, torej do 5. decembra.

Štiričlanska uprava bo začela mandat, ko bodo imenovani vsi člani. Svet zavoda je za predsednika uprave 13. julija imenoval dolgoletnega zaposlenega na RTV Sloveniji Zvezdana Martiča, za dva člana uprave pa na Martičev predlog 19. julija direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTV Slovenija.

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTV Slovenija, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani, vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Vlada je želela z novelo zakona položaj generalnega direktorja zavoda zamenjati z upravo, s čimer bi integrirali vodilne funkcije javnega medijskega servisa. To je po mnenju vlade glede na tehnološke spremembe in obstoječe medijsko-komunikacijsko okolje primernejši model upravljanja.

Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oziroma nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe.