Ob slovenskem dnevu krvodajalstva je kri mogoče darovati na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani in v Osnovni šoli Korena v Dupleku. Foto: BoBo/Tina Kosec
Ob slovenskem dnevu krvodajalstva je kri mogoče darovati na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani in v Osnovni šoli Korena v Dupleku. Foto: BoBo/Tina Kosec

V Sloveniji so na današnji dan leta 1945 vzeli prvi dve steklenički krvi in ju shranili, zato na ta dan obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Tokrat je na ta dan že enajsto leto zapored stekla iniciativa Daruj energijo za življenje, ki širi sporočilo o solidarnosti, empatiji in pomenu krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Letošnji pokrovitelj je predsednik Borut Pahor. "Med nami je postalo vrednota, ki se prenaša med generacijami in ni se še zgodilo, da bi kdo, ki bi kri potreboval, ostal brez nje," je dejal Pahor. Ob tem je spomnil, da kri kljub napredku medicine ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše darilo, ki ga lahko človek podari sočloveku.

Predsednik se je tudi zahvalil vsem krvodajalcem in izrazil željo, da bi darovalo še več ljudi. K temu, da bi kri darovalo čim več ljudi, si prizadevajo tudi v Zavodu za transfuzijsko medicino, kjer znotraj iniciative Daruj energijo za življenje, ki poteka pod sloganom Velika družina srčnih ljudi, predstavljajo krvodajalske družine, v katerih kri daruje več generacij.

Slovenija glede preskrbe s krvjo samozadostna

Specialistka transfuzijske medicine z oddelka za preskrbo s krvjo Polonca Mali je v izjavi novinarjem dejala, da v Sloveniji dnevno potrebujemo med 350 in 400 krvodajalci. Vsaj enkrat letno daruje kri 62.000 Slovencev, nekateri med njimi tudi do štirikrat na leto. Kot so zapisali v zavodu se Slovenija s številom krvodajalcev uvršča v evropsko povprečje, na področju preskrbe s krvjo pa smo samozadostni.

"Veseli nas, da v vseh teh letih v slovenskem zdravstvu nikoli ni zmanjkalo krvi. Leta 1953 je Rdeči križ prevzel organizacijo, motivacijo in promocijo krvodajalcev, da sploh pridejo, se odzivajo, da organizirajo odvzeme na terenskih krvodajalskih akcijah vsak dan v določenem kraju Slovenije. Res smo veseli. To nas uvršča v sam svetovni vrh in lahko smo ponosni na tradicijo," je povedala Malijeva.

Od dnevu krvodajalstva kri daroval tudi minister Poklukar

Kri daroval tudi minister za zdravje

Akcije bodo potekale tudi ob svetovnem dnevu krvodajalstva. Kri je tako mogoče darovati v Ljubljani, in sicer na naslovu Zavoda za transfuzijsko medicino, ter v osnovni šoli Korena v Dupleku. Ob obisku zavoda je kri daroval tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je ob tem zahvalil vsem darovalcem. "Brez darovalcev krvi danes ne bi mogli vsem Slovencem zagotoviti tako širokega zdravljenja," je poudaril minister.

Minister je poudaril, da se je pomembnost kakovostnega zdravstvenega sistema izkazala tudi med epidemijo. Krvodajalce je opisal kot veliko družino srčnih ljudi, ki z darovanjem krvi rešujejo življenja, saj je to "najplemenitejše dejanje, ki ga človek lahko naredi za drugega človeka", ob tem pa se je navezal, da se s podobnim izzivom srečujemo pri cepljenju proti covidu-19.