Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo

S tem je generalni direktor izpolnil napotek ustavnega sodišča, ki so ga sodniki podali ob odločitvi, da umaknejo zadržanje novega zakona o RTV Slovenja. Sklep ustavnega sodišča je bil v uradnem listu namreč objavljen minuli ponedeljek, kar pomeni, da se mora novi svet zavoda konstituirati najpozneje v tednu dni.

Svetniki so sicer imenovani že nekaj časa, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

Sorodna novica Stavkajoči na RTV-ju: Zbujamo se iz nočne more, a pravi izzivi šele prihajajo

Ilinka Todorovski, nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev, zdaj izvoljena predstavnica sveta delavcev v novem svetu RTV-ja, je pred dnevi dejala, da so z novimi člani v zadnjih dneh že v stiku. Ob tem je izrazila željo, da v. d. generalnega direktorja ne bi zavlačeval izvršitev svojih nalog in da bo sejo sveta RTV-ja sklical prej, kakor zadnji dan zakonskega roka, ki mu je na voljo.

Slednje se ni zgodilo, saj je generalni direktor sejo sklical na zadnji možni dan.

Pozitivni in negativni odzivi

Društvo novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija sta odločitev ustavnega sodišča pozdravila. Razmere se bodo končno lahko začele na RTV-ju urejati, kar sicer ne bo lahka naloga, so prepričani.

V Združenju novinarjev in publicistov na drugi strani pa so odločitev ustavnega sodišča sprejeli z zaskrbljenostjo, saj je po njihovem nedopustno, da delovanje RTV-ja po novem ureja zakon, nad katerim visi dvom neustavnosti.

Kaj prinašajo spremembe?

Svet RTV Slovenija bo nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTV Slovenija. V programskem svetu je 21 od 29 članov programskega sveta imenoval državni zbor, del na predlog političnih strank, del pa na predlog poslušalcev in gledalcev. Novi svet zavoda bo imel 17 članov. Šest članov sveta zavoda bo predstavnikov zaposlenih, 11 članov pa predstavnikov javnosti. Med njimi ni nobenega imenoval DZ. Kot posvetovalno telo sveta novela uvaja petčlanski finančni odbor.

Javni zavod bo po določbah novele vodila in upravljala štiričlanska uprava in ne več generalni direktor, tako je po konstituiranju sveta zavoda pričakovati tudi konstituiranje uprave.

Velika podpora volivcev na referendumu

Novela zakona o RTV Slovenija je začela veljati po izraženi podpori volivcev na lanskem referendumu, a je ustavno sodišče del novele začasno zadržalo. Tako so pristojne organizacije in organi člane sveta že izvolili, a ta kljub temu ni mogel začeti delo.

Minuli teden je nato ustavno sodišče umaknilo začasno zadržanje, saj je ugotovilo, da v kratkem času ni možno oblikovati zadostne večine za odločitev o tem, ali je novela skladna z ustavo ali ne.

Pobudo za oceno ustavnosti je na ustavno sodišče podalo več vodilnih, s prvopodpisanim predsednikom dosedanjega programskega sveta Petrom Gregorčičem. Ta se je že obrnil na evropsko sodišče za človekove pravice.