Doslej so brez testa na Hrvaško lahko vstopali le tisti, ki so že prejeli drugi ali edini odmerek cepiva, od katerega je moralo preteči najmanj 14 dni. Foto: EPA
Doslej so brez testa na Hrvaško lahko vstopali le tisti, ki so že prejeli drugi ali edini odmerek cepiva, od katerega je moralo preteči najmanj 14 dni. Foto: EPA

Na Hrvaško je odslej mogoče vstopiti tudi po prejetem prvem odmerku cepiva proti covidu-19, je ob obisku mejnega prehoda Bregana (Obrežje) na meji s Slovenijo sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Ob tem je dejal, da od danes veljajo nekatere spremembe ukrepov za vstop na Hrvaško tudi za potnike, ki niso preboleli covida-19 ali niso cepljeni. Mogoče je vstopiti z negativnim izvidom testa, ki ni starejši od 72 ur, medtem ko je doslej veljajo pravilo 48 ur.

Za prehod hrvaške meje po novem za državljane Evropske unije zadostuje, da so prejeli samo en odmerek cepiva proti covidu-19, če je od prvega cepljenja minilo najmanj 22 dni, je ob tem na spletni strani objavilo hrvaško ministrstvo za turizem. Odločitev velja tudi za rusko cepivo Sputnik V, medtem ko tisti, ki so se cepili s kitajskim cepivom proti covidu-19, še zmeraj potrebujejo oba odmerka.

"Tisti, ki se bodo cepili v tem ali pa naslednjem tednu, bodo pred koncem junija imeli prost vstop na Hrvaško in tam bodo lahko ostali do začetka septembra, ko je na vrsti drugi odmerek," je razmere za tiste, ki bodo cepljeni s cepivom AstraZeneca, pojasnil slovenski koordinator za cepljenje Jelko Kacin. Takšno ureditev, kot jo je sprejela Hrvaška, ima pri prehajanju državne meje že uveljavljeno tudi Avstrija.

Brez negativnega izvida testa v Italijo za 24 ur – a le za tiste, ki stanujejo do 60 km od meje

Prebivalci obmejnega pasu z Italijo bodo po novem lahko prehajali mejo brez obveznega negativnega izvida testa, pa poroča dopisnik RTV Slovenija iz Rima, Janko Petrovec. Kot navaja, je tako odločil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza, novost pa naj bi začela veljati takoj po objavi nove uredbe v italijanskem uradnem listu – najverjetneje že nocoj.

Brez negativnega izvida testa bo mogoče obiskati Italijo za največ 24 ur in najdlje 60 kilometrov od svojega stalnega ali začasnega bivališča.

Na Hrvaško tudi zgolj z enim odmerkom cepiva