V šolske klopi se bodo učenci in dijaki znova vrnili v ponedeljek, 2. septembra. Foto: Pixabay
V šolske klopi se bodo učenci in dijaki znova vrnili v ponedeljek, 2. septembra. Foto: Pixabay

Osnovno šolo je v tem šolskem letu obiskovalo več kot 193.700 učenk in učencev ter okoli 81.200 dijakinj in dijakov. Devetošolci so pouk končali že 14. junija, srednješolci zadnjih letnikov pa 22. maja. Osnovno šolo je sicer letos zaključilo 21.305 devetošolcev.

Za tiste osnovnošolce 9. razredov, ki vseh svojih obveznosti niso opravili uspešno, v teh dneh že potekajo popravni izpiti, dijaki zaključnih letnikov pa so v petek zaključili ustne izpite na splošni in poklicni maturi. Popravni izpiti za osnovnošolce od 1. do 8. razreda bodo potekali od 26. junija do 9. julija, za dijake pa se bodo začeli 28. junija.

"Prepričan sem, da vas bodo tudi letošnje počitnice obogatile z znanjem, bodisi v času morskih dogodivščin, med druženjem s prijatelji v parku, na gozdnem pohodu, ob sklepanju novih poznanstev ali med branjem kakšnega posebej vznemirljivega romana," je ob koncu šolskega leta sporočil minister Darjo Felda. Foto: BoBo

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je v poslanici ob koncu šolskega leta poudaril, da družba, torej tudi šolski prostor, brez premora terja redne prilagoditve in izboljšave. Pri tem se je zahvalil vsem predanim učiteljem, vzgojiteljem, ravnateljem in ostalim zaposlenim v vzgojno-izobraževalnem sistemu ter vsem pristojnim institucijam, ki z vnemo sodelujejo pri snovanju in umeščanju sprememb in prilagoditev v šolskem prostoru. "Vaši predlogi, izkušnje, skrbnost, vztrajnost in seveda neomajna predanost pedagoškemu poslanstvu so tiste lastnosti, brez katerih kakovostnih javnih šol v Sloveniji ne bi bilo," je zapisal.

Zahvalil se je tudi vsem staršem in skrbnikom, ki podpirajo otroke in mladostnike na njihovi izobraževalni poti, pri tem pa jim nudijo varno zatočišče in spodbudo, ki mlajše opremi s čustveno odpornostjo in samozavestjo pri premagovanju ovir pri učenju, medosebnih odnosih in v življenju nasploh.

Učencem in dijakom je čestital za še eno leto učenja in vse dosežke. "Vem, da ste priznanja in pohvale za odlične ocene in dobre uvrstitve na tekmovanjih že prejeli, a ob tej priložnosti bi rad posebej izpostavil tiste med vami, ki ste v tem letu pokazali pravo srčnost. Hvala vsem, ki ste priskočili na pomoč sošolcem v stiski, povzdignili glas proti krivici, polepšali dan s prijazno besedo in prispevali k pozitivnemu vzdušju v razredu. Vaša dejanja, čeprav morda neopazna na prvi pogled, imajo neprecenljivo vrednost," meni minister.

Konec šolskega leta

V prihodnjem šolskem letu se obeta več sprememb

Šolsko leto, ki je za nami, bi lahko sicer označili tudi kot pripravljalno obdobje za številne spremembe v sistemu vzgoje in izobraževanja, ki se obetajo. Nekatere med njimi, denimo obvezno učenje prvega tujega jezika v prvem razredu in obvezno nacionalno preverjanje znanja za tretješolce, bodo začele veljati že z novim šolskim letom septembra, ko bo prenovljen tudi tako imenovani razširjeni program.

Uvedba prenovljenega koncepta razširjenega programa je eden največjih posegov v osnovnošolski sistem po uvedbi devetletke, je za Radio Slovenija dejal vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu Sandi Vrabec. 144 osnovnih šol je bilo v minulem šolskem letu delno ali v celoti vključenih vanj, vsako leto se jim bo pridružilo novih 80 šol.

Namesto podaljšanega bivanja bodo v okviru razširjenega programa v šolah po pouku potekale različne aktivnosti. Foto: BoBo
Namesto podaljšanega bivanja bodo v okviru razširjenega programa v šolah po pouku potekale različne aktivnosti. Foto: BoBo

"Če si poskusimo čisto plastično predstavljati – ne bomo imeli več enega kontinuiranega podaljšanega bivanja od zaključka pouka do trenutka, ko pridejo starši po učence, ampak bo popoldanski del razširjen, sestavljen iz različnih dejavnosti. Ravno tako bo neke vrste urnik, kjer si bodo učenci lahko izbrali dejavnosti, ki se jih bodo udeležili v popoldanskem času," je pojasnil.

Ena večjih sprememb z novim šolskim letom bo tudi obvezno nacionalno preverjanje znanja za tretješolce. NPZ-je, ki jih pišejo devetošolci, pa bi pri vpisu v srednje šole lahko začeli upoštevati šele s 1. septembrom prihodnje leto. Po oceni predsednice Zveze aktivov svetov staršev Lare Romih gre za korak v pravo smer v boju proti takoimenovani "ocenomaniji". "Petka na eni šoli ni enaka petki na drugi. To drži 101-odstotno in ni pravično. Mi bi pa radi, da imajo otroci kar se da enake pogoje," je dejala za Radio Slovenija.

Kot je za Radio Slovenija poročal novinar Jure Čepin, precej manj polemik prinaša obvezen prvi tuji jezik v prvem razredu, saj je bilo k pouku prvega tujega jezika že doslej vključenih več kot 92 odstotkov prvošolcev.

Med počitnicami na voljo tudi številne organizirane dejavnosti

V šolske klopi se bodo učenci in dijaki znova vrnili v ponedeljek, 2. septembra. Do takrat bodo za nova doživetja med najdaljšimi šolskimi počitnicami poskrbele tudi številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste Polje tako tradicionalno organizira letovanje v Zambratiji tik čez mejo v hrvaški Istri in jezikovne tabore v Kranjski Gori z bogatim športnim in ustvarjalnim programom. Počitnice organizirajo tudi v Bohinju s taborjenjem ob jezeru v že postavljenih šotorih.

Da bo počitniškega dolgčasa čim manj, so tudi v javnem zavodu Mladi zmaji poskrbeli za pester program. Posebna doživetja s celodnevnim programom Poletnih počitnic otrokom od 6. do 10. leta ponujajo prav tako v ljubljanskem živalskem vrtu.

V ZPM-ju Maribor pa so s počitniškimi programi pod skupnim naslovom Počitnice s prijatelji poskrbeli, da bodo otroci izkusili marsikaj. Bogato počitniško dogajanje so mlajšim in starejšim otrokom namenili tudi v Velenju. Pester nabor počitniških aktivnosti med drugim ponujajo še taborniške in skavtske organizacije.