Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Tokratna oddaja Tarča je bila posvečena protestnemu dogajanju ta teden, vključno s protestom pred ustavnim sodiščem, in najnovejši odmevni odločitvi te institucije, da začasno zadrži izvajanje člena odloka, s katerim je vlada želela uvesti pogoj PC v državo upravo. Gostje so bili notranji minister Aleš Hojs, obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec.

Različni razlogi za nezadovoljstvo in proteste

Aleš Hojs. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Hojs. Foto: MMC RTV SLO

Na vprašanje, zakaj je Ljubljana doživela blokado, je notranji minister Aleš Hojs odgovoril, da je del odgovornosti na ramenih policije in tožilstva. Policija namreč po njegovi oceni ni delala dovolj angažirano oziroma bi lahko "storila precej več". Tožilstvo je objavilo mnenje, da organizatorja protesta Stevanovića ni mogoče vnaprej pripreti, ker kar je počel, ni kaznivo in ni suma kaznivega dejanja. Del krivde pa je naprtil medijem, tudi na RTV Slovenija. Zatrdil je, da zavod ni intervjuval zdravnikov in ni propagiral cepljenja; namesto tega, da je intervjuval Anisa Ličino, spremljal napad reperja Zlatka na direktorja instituta za javno zdravje in gostil ljudi, ki so pravili, da je bilo delo policije v preteklem letu represija. To je po njegovem kulminiralo v videnih protestih. Voditeljica oddaje je oceno o delu RTV Slovenija zavrnila.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ-ja je dejal, da je stanje v državi posledica slabe komunikacije in vseh potez vlade. "Potem ko smo na petkovih protestih gledali, kako je policija odnašala bralce ustave in postavila ograde, so nastali sredni protesti, ki so drugačni in jih organizirajo drugi ljudje. Akcija rodi reakcijo. Dejanja te vlade spremljamo že kar nekaj časa, vemo, kaj ta vlada počne, vključno z uvedbo pogoja PC čez noč," je dejal.

Matej Tonin, predsednik NSi-ja je glede protestov dejal, da so lahko mirni, dostojanstveni del demokracije. "Nezadovoljni ljudje lahko protestirajo, imajo pa tudi še precej drugih institutov, skozi katere lahko izrazijo svoje nezadovoljstvo, denimo sodišča. Da pa uporabljajo nasilje in ovirajo novinarsko delo, je pa nesprejemljivo," je poudaril Tonin. Dejal je, da z blokado prometa v Ljubljani sploh niso onemogočili vlade, saj je vlada na ta dan sprejela proračuna. Prepričan je, da so protesti največ težav povzročili "za navadne ljudi, ki niso mogli domov". V nasprotju s Hojsom je Tonin pohvalil delo policije.

Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO
Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO

Glede protestov se je oglasil tudi Luka Mesec. "Jezo razumem," je izjavil. "Ta ni nič novega, nabira se že zadnji dve leti, ker vlada vse počne 'zadnji hip in na silo'. Imeli smo najdaljšo policijsko uro v regiji, najdaljše zaprtje šol v regiji, zapravili so milijarde evrov, vprašanje, koliko denarja se je izgubilo v korupciji, zakoni nič več ne veljajo", je našteval. Pogoj PCT je bil po njegovih besedah kaplja čez rob. Okrcal je ministre, ki so celo poletje – čeprav je bil 4. val na vidiku – hodili na Triglav, nato pa nenadoma začeli uvajati PCT, tudi za delo od doma. "Vlada je zavozila, čas je za odstop," je sklenil Mesec. "Slišali smo, da svetovalna skupina ni predlagala ukrepa PC v javni upravi, in rezultat je na ulicah, to se ne bo umirilo, dokler vlada ne bo odstopila in ne bodo razpisane volitve, se bojim," se je Meščevemu mnenju pridružil Šarec.

Matej Tonin. Foto: MMC RTV SLO
Matej Tonin. Foto: MMC RTV SLO

Tonin: PCT je bil že davno napovedan

Tonin je zavrnil očitke Šarca in Mesca. Spomnil je na avgustovsko tiskovno konferenco vseh predsednikov koalicijskih strank, kjer so jasno povedali, da si zapiranja javnega življenja ne želijo in da bodo epidemijo zadrževali striktno s pogojem PCT. "Tako da je bila stvar že davno napovedana," je poudaril.

Mesec je Hojsu in Toninu očital, da sta zalila državo z izposojenim denarjem, ki ga ni ustvarila vlada. Hkrati je dejal, da so tudi protestniki na ulici državljani, za katere mora ta vlada delati. "Vi ste izvoljeni in morate delati v njegovem interesu," je dejal.

"Če se pogovarjamo o nominalnih številkah, smo gospodarsko na predkrizni ravni, pri čemer ne gre le za izposojen denar. EU je ustvaril različne mehanizme in tudi Slovenija je dobila 2,5 milijarde nepovratnih sredstev, ki jih lahko posveča okrevanju in odpornosti in s tem lahko financiramo vse infrastrukturne projekte. Ta teden je bil sprejet zelo pomemben zakon, ki zagotavlja zdravstvenemu sistemu 2 milijardi naložb," je v repliki Mescu dejal Tonin.

Hojs: Mevže in lenuhi so policijski sindikalisti, ne policisti

Marjan Šarec. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Šarec. Foto: MMC RTV SLO

V Tarči je bil Hojs soočen z anonimno izpovedjo policista, ki je opisal slabe razmere na policiji, odhajanje policistov, tudi v pokoj, politizacijo policije pa zmerjanje policistov z mevžami in lenuhi. Hojs je odgovoril, da gre za nenehno napačno poročanje medijev. Za mevže in lenuhe je označil vodstvi policijskih sindikatov, je poudaril. Med drugim zato, ker niso pozvali članstva k temu, da se cepijo. Zavrnil je navedbe, da policisti odhajajo v pokoj, kvečjemu obratno je, kljub izpolnjenim pogojem vztrajajo zaradi višje plače. Je pa po Hojsovi oceni res, da odkar policijo vodi Anton Olaj, jo dejansko vodi direktor, medtem ko so jo prej vodili policijski sindikati.

Policijska sestava je postala precej enostranska. Videli smo, da so se zamenjali štirje direktorji NPU-ja, zdaj ta urad vodi prijateljica Roka Snežiča, ki je znan davčni utajevalec, ki prikazuje, kot da prejema 373 evrov neto plače, vozi pa se z maseratijem, vrednim 100.000 evrov, prek svojcev si lasti 12 nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem, v BiH-u pa operira po podatkih Interpola z mrežo okoli 200 podjetij in utajuje denar. Njega se ne preiskuje, saj je spoznal Janeza Janšo v zaporu na Dobu in je prijatelj te vlade.

Luka Mesec

Šarec se s Hojsovo oceno stanja v policiji ni strinjal. Dejal je, da se danes s policijo dela kot "svinja z mehom" in da se jo politizira. To se vidi tudi po velikem upadu ugleda policije v javnosti. Pa za to niso krivi policisti, temveč Hojs in direktorji in drugi vodilni kadri, ki so "nastavljeni", da raziskujejo poškodovane table SDS-a in podobne bagatele. "Slovenska policija bo še dolgo potrebovala, da si opomore," je izjavil Šarec. Hojs se je odzval z besedami, da če kdo nariše kljukast križ na fasado – tudi če je to fasada ministrstva – je naloga policije, da to preišče. Hojs je Šarca nadalje obtožil, da se je kot prvi premier v zgodovini samostojne Slovenije neposredno politično vmešal v delo policije s tem, ko se je udeležil volilnega kongresa enega od policijskih sindikatov. Šarec je odgovoril, da takšna obtožba ni nič čudnega, saj SDS vidi zaroto prav povsod in navadno očita drugim, kar sama počne. Razpravi se je pridružil Mesec z opazko, da je res čudno, kako SDS-ovi državni sekretarki popackajo fasado, pa je nemudoma "sto zaslišanih". Hojsa pa je opomnil, da so tudi policijski sindikalisti dejansko policisti in se pač ne more izmikati z navedbami, da je za mevže označil zgolj sindikate. Taki policiji ljudje ne morejo zaupati, je prepričan Mesec, ki je še dodal, da se bo moralo, ko se bo vlada zamenjala, najprej depolitizirati policijo, policija pa bo morala znova delati v javnem interesu, in ne v interesu ene stranke. Da je policija pod političnim pritiskom, po Meščevem mnenju nadalje kaže to, da urad NPU vodi prijateljica Roka Snežiča, od Doba dalje prijatelja Janeza Janše, ki da prikazuje prihodek dobrih 300 evrov, vozi se pa z maseratijem.

Tonin je dejal, da zaupa delu policije in da je ta v zelo težki situaciji, saj so strasti v družbi zelo razgrete. Policija mora skrbeti za red, mir in varnost, zlasti na protestih, "ko na njih vpijejo in uporabljajo vse mogoče neprimerne izraze. Hkrati so pod zelo budnim očesom nadzornih organov, ali se to delo opravlja dobro".

Spet menjave v policiji?

Na vprašanje, ali bo zamenjano vodstvo ljubljanske policijske uprave, je Hojs dodatno pojasnil, da ga je motilo predvsem to, kako so policisti ravnali med vdrtjem protestnikov na ljubljansko obvoznico. Voditeljica oddaje ga je nato spomnila na tvit premierja Janeza Janše, ki je ocenil, da je policija ravnala neprimerno in da je za to krivo vodstvo ljubljanske policijske uprave. Se obeta menjava? Hojs je to posredno potrdil. Najprej je poudaril, da sam lahko zgolj predlaga imenovanje ali menjavo generalnega direktorja policije. Je pa po njegovih informacijah vodja PU-ja Ljubljana Boštjan Glavič že pred časom sam izrazil željo po zapustitvi položaja in z Antonom Olajem naj bi se o tem že nekaj časa pogovarjala. Dela Glaviča pa ni želel komentirati, saj ga po Hojsovih informacijah zadnjih 14 dni ni bilo na delo. Hojs je še poudaril, da nima namena predlagati zamenjave generalnega direktorja Antona Olaja.

Kako pomiriti razmere in iti naprej?

Voditeljica je gostom dejala, da so razmere razgrete in da bo treba najti način za pomiritev. Kako torej naprej?

Aleš Hojs je spomnil, da so višjo stopnjo dostojanstva in spoštovanja poskušali doseči z zakonom, ki bi uvedel globe za žaljivo vedenje tako do poslancev kot do vsakega državljana, pa je opozicija to zrušila. Kar ga ne čudi, saj so proteste "hujskali" v strankah Levica, SD, LMŠ in tako naprej, in prav na ta način smo po Hojsovi oceni prišli do nasilja. Hojs protestov ne bo prepovedoval, pričakuje pa od policije, da odpravi svoje "pomanjkljivosti".

Marjan Šarec je Hojsu odvrnil, da ta vlada marsikaj dela nezakonito. Med drugim je "nezakonito zamenjala" dva nadzornika zavoda RTV SLO. "To je puč, če smo iskreni." Šarec edino prihodnost vidi v volitvah. V oddaji je javno zagotovil, celo obljubil, da bodo po volitvah "vse te kadre, ki so sporni tako ali drugače", zamenjali in vrnili državo v normalno stanje.

Kako naprej po Toninovo? Vlada bo še naprej krepila gospodarstvo, osveževala zdravstveni sistem in prenašala evropske vrednote v Slovenijo. Po volitvah pa bo sodelovala v vladi, ki bo "povezovalna in v korist Slovenije." Matej Tonin je sogovornike opomnil, da "smo si različni" in da bomo morali še kar nekaj časa živeti skupaj v tej državi, zato bi več dialoga koristilo.

Luka Mesec pa je bil nasprotnega mnenja: vlada je krizo zavozila in za povrh zlorabila, je prva, ki krši in zlorablja pravila. Jeza ljudi je razumljiva, pomiritev se pod to vlado ne bo zgodila, kar je dokazal kar sam Hojs s svojim nastopom, je sklenil Mesec.

Tarča