Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Gost tokratne Tarče je bil novi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Sodelovati bi moral tudi nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, a si je na dan oddaje dopoldne premislil. Gost drugega dela oddaje je bil Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča.

"Same vsebine kazenske ovadbe ne poznam, za to, kar sem gledal v prispevku, pa bi lahko rekel, da tukaj sploh ni vprašanje, ali je naklep bil podan ali ne, izvršenih je bilo več dejanj, ki kažejo na to," je na vprašanje, kako težko bo dokazati naklep oškodovanja javnih sredstev in zlorabe položaja, odgovoril novi v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Na vprašanje, ali lahko pričakujemo, da bo, kot je pri nas to pogosto običajno, treba na sodni epilog čakati kakšnih 10 let, je odgovoril z besedami, da dela državnega tožilstva in sodišč ne more komentirati, saj to ni v njegovi pristojnosti. "Lahko pa kot kriminalist in kot v. d. generalnega direktorja policije povem, da dejansko včasih kriminalistične preiskave lahko trajajo dolgo. Spomnimo se primerov, ko smo zasegali cele tovornjake dokaznega materiala, pri gospodarski kriminaliteti pa je to še toliko očitneje, ker gre običajno za velike količine podatkov, listin, ki jih je treba ovrednotiti, pogledati," je komentiral.

Boštjan Lindav. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Lindav. Foto: MMC RTV SLO

Sama ovadba naj bi toliko časa stala pri vodji NPU-ja, ker da so popisovali priloge, so pojasnjevali takrat pristojni. Lahko popis prilog traja pet mesecev, je vprašala voditeljica Erika Žnidaršič. "Mislim, da ne in tukaj je temeljno vodilo, da je treba delo organizirati tako, da je opravljeno čim prej. Prav to je eden od temeljnih razlogov, da sem kot v. d. generalnega direktorja policije odredil nadzor nad delom NPU-ja," se je odzval Lindav.

Tarča

Po njegovih besedah je treba vedeti, da je NPU specializirana enota, ki pri svojem delu uporablja posebne metode. "Kot kriminalistu in praktiku, tudi kot vodstvenemu kadru – kar nekaj časa sem se ukvarjal z vodenjem kriminalistične policije –, se mi zdi neprimerno, da popis prilog, tudi če jih je veliko, traja nerazumno dolgo," je pristavil.

Delo mora biti opravljeno strokovno, učinkovito in zakonito. "Ne glede na to, kateri datum kaže koledar, ali so takrat volitve ali kaj drugega, to ne sme igrati vloge," je pojasnil in dodal, da se kriminalisti ne smejo ozirati na koledar in na 'vtis', ki ga lahko dobi javnost, da nekaj počnejo nalašč tik pred volitvami ali po njih.

In kako bo zagotovil nepolitičnost, če bo preiskovan kateri od politikov zdajšnje oblasti? "Povabilo za sprejem te funkcije sem dobil od ministrice za notranje zadeve, mene ni postavila nobena oblast. V že več javnih medijih sem povedal, da bom ves čas zagovarjal depolitizacijo, umik politike iz policije. Notranja ministrica kot nekdanja generalna direktorica policije zelo dobro pozna meje, do katerih lahko gre, glede na to, da jo poznam in vem, da je izredno načelna, sem prepričan, da si nikoli ne bo dovolila prestopiti te meje," je odgovoril Lindav.

Tomaž Vesel. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Vesel. Foto: MMC RTV SLO

Medijske agencije in pridobivanje poslov z državo

"Že daljše časovno obdobje opažamo močno navezanost komunikacijskih ali medijskih agencij pri različnih vrstah poslov, ne samo tistih, povezanih z oglaševanjem, kjer poskrbijo za to, da se oblikuje strategija, da se distribuira po različnih medijih, večkrat opažamo tudi, da se distribuira po medijih, ki so oblasti bližje ali pa imajo v njih celo lastniške deleže," pa je v Tarči povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

Tarča

"Ena izmed prioritet, ki smo si jih zadali pri revidiranju nabav zaščitne opreme, je bila osvetliti vlogo posameznih akterjev. Zelo zanimivo je, da je na ministrstvu, ki ga omenjate (ministrstvo za gospodarstvo, op. n.), delalo kar nekaj ljudi, ki jih po sistemizaciji nekega normalnega poslovanja ministrstva ne poznamo. To so pooblaščenci ministra, posredniki, elektronska komunikacija poslancev in drugih oseb, tako da je bil ta čas resnično kaotičen," je v oddaji pojasnil Vesel.

"Resno bo treba poseči v zakon o volilni in referendumski kampanji, pa tudi v zakon o poslovanju političnih strank, kar smo že predlagali, kajti dalo bi se govoriti o tem, da so sledi, kako pride denar iz javnega sektorja v volilne kampanje, kar je problematično samo po sebi," je sklenil Vesel.

Tarča