Po štirih dneh pouka v razredih se bodo učenke in učenci obalno-kraške in zasavske regije znova preselili za računalniške zaslone. Foto: BoBo
Po štirih dneh pouka v razredih se bodo učenke in učenci obalno-kraške in zasavske regije znova preselili za računalniške zaslone. Foto: BoBo
Razočaranje za starše

Ministrstvo je v okrožnici prejšnji teden napovedalo, da bo vlada v PKP 8 vključila določilo, po katerem staršem, ki otrok med epidemijo ne bodo pripeljali v vrtec, ne bo treba plačati vrtca. V današnji (četrtek) okrožnici pa je zapisano, da bodo do tega upravičeni le starši otrok v regijah s črno stopnjo epidemije, je poročala TV Slovenija.

"Ko smo dva dni nazaj odprli vrata nekaterih šol, smo vedeli, da se bodo nadaljnje odločitve tedensko preverjale zaradi dnevno spreminjajoče se ravni okužb v družbi. Nekatere regije so ostale črne, pridružili pa sta se jim tudi dve, ki sta bili še prejšnji teden rdeči. Pred nami je čas nenehnih sprememb in prilagoditev s ciljem biti v šolah in vrtcih varno in zdravi," je na novinarski konferenci dejala šolska ministrica Simona Kustec.

Levica pripravlja interpelacijo Kustečeve

V Levici so se ostro odzvali na spremembe v načinu izobraževanja. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec mora oditi takoj, menijo, zato v Levici v sodelovanju z opozicijo pripravljajo njeno interpelacijo. Ta poleti po trditvah Levice ni naredila tako rekoč ničesar, da bi bile šole pripravljene na drugi val epidemije. "Informacije in navodila ministrstva se spreminjajo z danes na jutri, ministrstvo pa nima prav nobenega načrta za odpravljanje socialnih težav in učnih zaostankov, ki ga je povzročilo zaprtje šol," ocenjujejo v stranki.

Od ponedeljka bodo tako v t. i. črnih regijah, kamor po novem poleg jugovzhodne, goriške in posavske regije spadata še obalno-kraška in zasavska, vrtci delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo, vzgojno-izobraževalno delo za vse učence osnovnih šol ter glasbenih šol pa bo potekalo na daljavo.

Po pojasnilih ministrice je vlada pri odločanju dosledno sledila načrtu sproščanja ukrepov in vsem postavljenim merilom po točkah, ki določajo, kdo sodi v črno in kdo v rdečo fazo. "Odprto je bilo vprašanje, ali lahko dovolimo neko tolerančno stopnjo, ko gre za minimalno odstopanje, vendar pa je na koncu prevladala odločitev, da smo zelo pozorno in dodelano predlagali sam vladni načrt sproščanja ukrepov s semaforjem in da je naša zaveza, da se tega držimo," je dejala.

Na vprašanje, ali je pri tehtanju odločitev o zapiranju šol sodelovala tudi šolska stroka, je ministrica odgovorila le, da "virus ne izbira". "Če bi izbirala sama, potem izbira ne bi bila dilema in bi bili že danes vsi v vrtcih, na šolah in na fakultetah, tako kot vsa leta do zdaj," je dejala.

Nujno varstvo odslej tudi v črnih regijah

Sorodna novica Bojana Beović: Po ocenah je pri nas covid-19 prebolelo do 600.000 ljudi

V okrožnici, ki so jo danes prejeli vrtci in šole, je predvidena tudi novost – nujno varstvo bo namreč za nekatere učence prvega triletja omogočeno tudi v črnih regijah. "To velja za tiste otroke, pri katerih sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, prav tako to velja za zaposlene v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, socialne varnosti, policije in vojske," je pojasnila Simona Kustec. Zaposlitev se bo ugotavljala na podlagi potrdila delodajalca. Za tiste zaposlene v šolah, ki bodo od ponedeljka dalje izvajali nujno varstvo šolarjev prvega triletja, je s ponedeljkom obvezno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še navaja odlok.

"Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ne izvajajo izobraževanja na daljavo. Varstvo se lahko zagotavlja tudi z začasnim delom študentov. Starši bodo vsa potrebna navodila dobili od vrtcev in šol," je ob tem pojasnila ministrica za šolstvo.

Strokovna skupine še ni predstavila stališča

Vladna svetovalna skupina za covid-19 glede šol v regijah, kjer so se poslabšale razmere, še ni debatirala, tako da vladi svojega stališča glede zapiranja oz. odpiranja šol niso predstavili. "Moja osebna presoja je, da je neprijetno zapirati šole po enem tednu in da je verjetno pametno pogledati, za kakšno situacijo v posameznih delih Slovenije gre, ponekod gre za velike izbruhe v domovih starejših, če je to razlog, je morda zapiranje šol manj smiselno," je na vladni novinarski konferenci povedala vodja strokovne skupine Bojana Beović.

V ponedeljek zaradi testiranja doma tudi učenci iz rdečih regij

V osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo pouk tudi prihodnji teden potekal enako kot do zdaj. Bodo pa vsi zaposleni morali v ponedeljek opraviti testiranje, zato bo pouk takrat za vse učence v državi potekal na daljavo. "Prosimo vas, da v rdečih regijah na dan testiranja izobraževanje za učence prvega triletja organizirate na način, kot ste ga v ponedeljek, 25. 1. 2021. Testiranje zaposlenih v vrtcih naj bo razporejeno tekom celega dne, da bo vzgojno-izobraževalno delo v vrtcih lahko potekalo," je zapisano v okrožnici. Starši otrok od 1. do 3. razreda iz rdečih regij so tako v ponedeljek upravičeni do koriščenja odsotnosti zaradi višje sile, so pojasnili na ministrstvu za delo.

Na šolah, kjer je ponedeljkovo testiranje predvideno v šolskih prostorih, se ob tem sprašujejo, ali ne bi bilo kljub vsemu pouka mogoče izvesti v izobraževalnih ustanovah in ne na daljavo. "Učiteljice v razredu ne bi bilo nekaj minut," je dejala svetovalna delavka iz ene izmed osnovnih šol v osrednjeslovenski regiji.

Izjeme za vpis v osnovne in srednje šole

Izjeme, ko je vstop v šolski prostor dovoljen, ostajajo v veljavi. Še naprej bodo lahko v šolo prihajali učenci, ki potrebujejo nujno pomoč šolske svetovalne službe. Prav tako bodo šole lahko izvajale nujne postopke, povezane z zaključevanjem in nadaljevanjem izobraževanja (okrožnica izpostavlja vpis v osnovno šolo, ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo, odložitev šolanja in izvedbo postopkov ugovora na oceno pri predmetih, ki so se izvajali po fleksibilnem predmetniku osnovne šole).

Učenci glasbene šole pa bodo v šolski prostor lahko vstopili v povezavi s pripravo oziroma izvedbo programa s korepetitorjem, povezanega z vpisom v program umetniške gimnazije, ter za namen vadenja instrumenta, če z njim ne razpolagajo doma, je še navedeno v okrožnici.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Pečan: Priporočila stroke ali ponovno soliranje politike?

"Vsi smo zgroženi, ne samo šole v dveh na novo črnih regijah," je v prvem odzivu na okrožnico dejal predsednik Združenja ravnateljev Slovenije Gregor Pečan. "Mogoče obstajajo kakšni podatki glede širjenja angleške verzije virusa, ki jih javnost še ne pozna. Ampak v vsakem primeru je to nenavadno," je dejal. "Zanima me, ali je to v skladu s priporočili strokovne svetovalne skupine ali pa gre ponovno za soliranje politike oziroma predsednika vlade. Ne bi bilo prvič. Mi bomo sicer pač naredili tisto, kar se od nas zahteva oziroma pričakuje," je dodal.

Pečana je vladna odločitev presenetila. Pri tem je opozoril na pomanjkanje dialoga med pedagoško stroko in odločevalci. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Pečana je vladna odločitev presenetila. Pri tem je opozoril na pomanjkanje dialoga med pedagoško stroko in odločevalci. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Pečan je dejal, da se vlada drži svojega semaforja ukrepov, a da bi bilo dobro, da bi bil ta semafor postavljen veliko prej in da bi se ga vseskozi držali v vseh pogledih. "Ne da so se odpirali kozmetični saloni, frizerji, trgovine in druge storitve, za katere je predvideno, da se odpirajo takrat kot šole. Pa so bile šole še trdno zaprte, ko je to delovalo," je opozoril.

Okrožnica po opozorilih Pečana sicer zadeva vse šole v državi. Tudi vzgojno-izobraževalne ustanove v rdečih regijah naj bi namreč v ponedeljek zaradi ponovnega testiranja zaposlenih delovale na daljavo. "V veliki večini družin bo tako moral biti vsaj eden od staršev spet doma in poskrbeti za varstvo otroka. Varstvo, ki smo ga dolžni ponuditi v vzgojno-izobraževalnih, naj bi lahko nudili le tistim, ki prinesejo potrdilo, da so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture," je dejal Pečan.

Na sestankih, na katerih se je govorilo o protokolih odpiranja šol, se po Pečanovih navedbah ni govorilo o zapiranju šol ob testiranju zaposlenih in postopkih za ponovno zaostrovanje na splošno. "Sicer pa že zelo, zelo dolgo ni bilo nobenega sestanka," je pojasnil.

Nezadovoljstvo v obalno-kraški in zasavski regiji

Šole in starši učencev prvega triletja v obalno-kraški in zasavski regiji so odločitev vlade o vnovičnem zaprtju šol v teh regijah le štiri dni po vrnitvi v šolske klopi sprejeli z razočaranjem in nezadovoljstvom.

Predsednica sveta staršev na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri iz Izole Evelin Kolarec Radovac je odločitev označila za skrajno neprimerno in nespoštljivo tako do otrok kot do staršev. "Že to, da smo že toliko časa doma in da se potem na osnovi številk, ki prihajajo iz domov za ostarele, odločajo o usodi otrok, je skrajno neprimerno," je ocenila. Ob tem je poudarila, da so na izolski šoli izvajali vse predvidene ukrepe in da je bila šola popolnoma pripravljena na pouk v živo, obenem so bili vsi učitelji in vzgojitelji ob testiranju na novi koronavirus negativni.

Sorodna novica Kustec: Ko se bomo vrnili v šolo, se bomo za stalno

Ravnateljica OŠ Trbovlje Petra Čede je povedala, da epidemiološke razmere na šolah jemljejo zelo resno, zato se jim ne zdi primerno, da se šole znova zapirajo. Dejstvo je, da je zasavska regija prešla v črno fazo zaradi številnih okužb, ki se pojavljajo v domovih starejših občanov, kar pa na delo v šolah nima vpliva, je dejala. Na šolah se po besedah Čedetove vsi zaposleni obnašajo zelo odgovorno, strogo in dosledno upoštevajo predpise ter skrbijo za lastno varnost in varnost otrok.

Ravnateljica OŠ Ivana Skvarče Zagorje ob Savi Kristina Renko pa je dejala, da so se najmlajši komaj vrnili v šolo, pa se šola znova zapira. Učenci so bili v torek zelo veseli ob vrnitvi in tudi vsi zaposleni, je ocenila. Meni tudi, da delujejo brez težav, ukrepe pa upoštevajo. Otrokom pada motivacija, čedalje težje je zanje, za starše in za učitelje. "Predolgo smo na daljavo. Želimo si, da se otroci vrnejo v šole. Ne le najmlajši, vsi," je še povedala Renkova.

Vladni odločitvi odločno nasprotujejo tudi na OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi. Ravnateljica šole Nataša Grošelj je povedala, da najmlajši v šolah ne morejo nositi takšnega bremena reševanja ogrožene populacije. V tem mesecu jim je bilo obljubljeno dvakrat, da se šole odprejo, pa se potem niso, zdaj pa to, je dejala. Po njenih besedah šole niso vir okužb. Epidemiološka slika v zasavski regiji se je spremenila zaradi ponovnega izbruha okužbe v domu starejših v Hrastniku.

"Zasavje je najmanjša regija, kjer vsak izbruh premeša številke in hitro pademo znova v črno regijo. Učenci se pouka zelo veselijo. V šolo prihajajo z nasmehom na obrazu, za njih je socialni stik zelo pomemben. V veliki stiski bodo verjetno danes tudi njihovi starši," je ob odločitvi vlade dejala ravnateljica OŠ narodnega heroja Rajka v Hrastniku Polona Dolanc.

Tudi učitelji na Osnovni šoli Koper so po besedah vršilke dolžnosti ravnatelja Ingrid Poropat vse prej kot veseli današnje odločitve vlade. "Delo z najmlajšimi je v teh dneh lepo steklo in čutiti je bilo pozitivno energijo, veselje in zagnanost ob ponovnem snidenju," je dejala in poudarila, da so skrbno upoštevali vse higienske in varnostne ukrepe. "Kljub vsemu ostajamo vsi skupaj strokovni in optimisti, zavedajoč se, da moramo poiskati najboljše in ustrezne rešitve za vse deležnike vzgojno-izobraževalnega procesa, tako ministrstva kot NIJZ-ja in vlade, ni enostavno," je še dejala.

Zaostrovanje ukrepov

Obalno-kraška in zasavska regija sta po novem znova v črni fazi in vlada v teh dveh regijah zaostruje ukrepe. Od sobote se spet zapirajo smučišča in vse pred tednom dni odprte trgovine ter storitvene dejavnosti, vrata zapirajo tudi muzeji in knjižnice, še naprej pa bodo odprte trgovine z živili in kozmetiko, kjer bo od sobote, torej po vsej državi, mogoče spet kupiti nogavice in perilo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so vladi svetovali, naj v primeru potrebe po dodatnem zaostrovanju zapre vse druge lokacije, kjer je mogoč prenos, ne pa šol in vrtcev.