Digiinfotočka v Mariboru. Foto: Radio Slovenija
Digiinfotočka v Mariboru. Foto: Radio Slovenija

Kot so sporočili v obrtno-podjetniški zbornici, kjer so potrdili informacije o zaprtju digiinfotočk, so z ministrstvom za digitalno preobrazbo na podlagi obsežne analize obiskanosti posameznih točk ugotovili, da nekatere lokacije niso dosegale pričakovanih obiskov.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh, je zato predlagalo optimizacijo mreže in s 1. aprilom ukinilo 60 lokacij. Ministrstvo bo v prihodnje nadaljevalo mesečno spremljanje obiska aktivnih lokacij, če posamezne točke ne bodo dosegale zastavljenih ciljev, pa bo ustrezno ukrepalo, so na OZS-ju potrdili za portal N1.

Med kraji, ki so ostali brez digitalnih informacijskih točk, so Šmarješke Toplice, Bovec, Apače, Jezersko, Luče, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Horjul, Bohinj, Bled, Brezovica, Divača in Nazarje. O skromnem obisku digiinfotočk je portal N1 poročal že pred mesecem dni. Po podatkih, ki so jih pridobili, je v štirih mesecih 222 točk skupaj obiskalo 15.000 ljudi, kar pomeni, da so na vsaki točki v povprečju našteli 17 obiskov na mesec.

Ministrstvo: Projekt smo na podlagi analize ustrezno optimizirali

Da so 60 digiinfotočk s 1. aprilom zaprli, so potrdili tudi na ministrstvu za digitalno preobrazbo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je analiza, ki so jo opravili z zunanjim izvajalcem, pokazala, da medtem ko določene infotočke močno presegajo pričakovano obiskanost, določene lokacije ne dosegajo pričakovanega števila obiskov. Zato so projekt po njihovih navedbah ustrezno optimizirali.

"Na ministrstvu za digitalno preobrazbo smo ciljno naravnani. Vse ukrepe, ki jih načrtujemo in izvajamo, spremljamo s pomočjo vnaprej določenih kazalnikov. Če ugotovimo, da jih kateri od projektov ne dosega, agilno ukrepamo," so zapisali in dodali, da enako velja tudi za ta pilotni projekt. Ne glede na to pa zatrjujejo, da so digiinfotočke še zmeraj prisotne in dostopne v vseh slovenskih regijah in omogočajo vsem prebivalcem enostaven dostop do digitalnih javnih storitev ter spodbujajo digitalno vključenost.

Prve digitalne informacijske točke odprli sredi oktobra lani

Pogodbo o storitvah svetovanja pri uporabi digitalnih javnih storitev sta pristojno ministrstvo in OZS sicer podpisala septembra lani. S tem se je OZS zavezal, da bo v dveh mesecih odprl skupno 22 digitalnih informacijskih točk, in sicer v vsaki občini v Sloveniji po eno in več v mestnih občinah Celje, Kranj, Koper, Maribor, Ljubljana. Prvih 62 točk je obiskovalcem vrata odprlo sredi lanskega oktobra, mesec pozneje pa še preostalih 160. Prve digiinfotočke so odprli lani oktobra. V vsaki občini je bila po ena digiinfotočka, v mestnih občinah Celje, Kranj, Koper, Maribor, Ljubljana pa po več. V postopku s pogajanji je ministrstvo za digitalno prenovo z OZS-jem izpogajal ceno 6.435.939,20 evra z DDV-jem, navaja N1.

Sorodna novica Na 62 do zdaj odprtih digiinfotočkah svetovanja pri uporabi digitalnih storitev

Kot so ob odprtju prvih točk poudarili na ministrstvu, se je s tem začelo novo poglavje v prizadevanjih za povečevanje digitalne vključenosti in pomoči digitalno manj pismenim ljudem oziroma nadaljevanje izobraževanja in usposabljanja ter širjenja vedenja o neštetih koristih uporabe digitalnih tehnologij.

Na informacijskih točkah obiskovalcem posebej za to usposobljeni svetovalci na razumljiv način svetujejo in praktično pomagajo pri uporabi elektronske osebne izkaznice in mobilne aplikacije, prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju ter dostopu do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si. Pomagajo pa tudi pri dostopu do in uporabi portalov, kot so eUprava, Spot, zVem in eDavki, ter dostopu do elektronskih storitev zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Večina točk deluje v prostorih območnih obrtno-podjetniških zbornic oz. na frekventnem območju z veliko pretočnostjo ljudi in zagotovljenimi parkirišči, hitrim internetom, opremljene so tudi z e-gradivi in drugimi informativnimi materiali, večina jih je opremljenih tudi z dostopom za gibalno ovirane. Točke so odprte pet dni v tednu ob različnem času, praviloma tri dni dopoldne in dva dni popoldne.