Kranjskogorska redarska služba na delu. Foto: MMC RTV SLO
Kranjskogorska redarska služba na delu. Foto: MMC RTV SLO

Med sobotnim navalom obiskovalcev na priljubljene izletniške točke so policisti opravili 2288 kontrol javnih krajev in zaradi kršitev odlokov, povezanih z epidemijo, izrekli 324 ukrepov, od tega 256 opozoril in le 68 prekrškovnih postopkov.

Po skupnih podatkih Generalne policijske uprave (GPU) so policisti po državi v soboto prejeli 27 prijav o kršitvah odlokov o omejitvah zaradi širjenja novega koronavirusa, sami pa so ugotovili 150 kršitev odlokov.

Izrekli so 256 opozoril zaradi kršitev, največ na območju Policijske uprave (PU) Kranj, in sicer 158. Na območju PU Ljubljana so jih izrekli 35, na območju PU Celje pa 32, preostale drugje.

Policisti so v soboto izrekli tudi 68 prekrškovnih postopkov, od tega največ na območju PU Ljubljana, in sicer 27.

Sorodna novica Zasnežene kraje napolnila pločevina; poostren nadzor tudi v nedeljo

Kazni zaradi parkiranja, ne zaradi kršitev odlokov

Na območju PU Ljubljana je bilo v soboto največ gneče na območju Velike planine, Katarine in Rakitne, kjer so policisti več ur urejali promet. Gneča je nastajala predvsem zaradi nepravilnega parkiranja, saj so obiskovalci vozila zaradi trenutnega pomanjkanja parkirišč puščali kar na cesti. S tem so onemogočili normalen potek prometa in dostop interventnim službam, so za STA pojasnili na GPU-ju.

Izletniške točke ohromil prometni kaos

Na območju Velike planine so policisti izdali 20 obvestil o nepravilnem parkiranju, na Rakitni pa štiri.

Kršitev zakona o nalezljivih bolezni tam niso ugotovili, saj so se vsi na območju nahajali na podlagi izjeme po odloku, ki dovoljuje gibanje znotraj regije med občinami zaradi izvajanja individualnih športnih aktivnosti, so navedli.

Dolge kolone in obračanje vozil

Na območju PU Maribor so v soboto nadzor nad spoštovanjem odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi izvedli na 232 krajih. Prejeli so tri prijave domnevnih kršitev, sami pa zaznali 27 kršitev odloka. V 16 primerih so policisti kršiteljem izrekli opozorilo, v 12 primerih pa uvedli prekrškovni postopek po zakonu o nalezljivih boleznih.

Najbolj množičen je bil obisk Mariborskega in Areškega Pohorja, pred Arehom so nastajale tudi kolone. V večini primerov je šlo za dovoljeno gibanje zaradi izvajanja športnih aktivnosti znotraj regije.

Na Pohorju bele strmine niso samevale

Na Gorenjskem je bilo po podatkih PU Kranj največ obiskovalcev na območju Gozda s Kriško goro, Ljubelja z Zelenico, v Kranjski Gori, Ratečah, Planici in Tamarju, pa tudi na Krvavcu, v dolini Drage in na Pokljuki.

Samo v soboto dopoldne so policisti na območju PU Kranj ugotovili 60 kršitev odlokov o preprečevanju širjenja novega koronavirusa, zaradi polnih parkirišč pa so nazaj poslali okoli 120 vozil.

Veseli izletniki

Kljub gneči med izletniki ni bilo slabe volje, saj je večina iskreno uživala v snegu in je želela izkoristiti lepo vreme v naravi, sta v soboto za Televizijo Slovenija o vtisih s terena poročali Vanja Kovač in Franja Pižmoht.