Kolona vozil na Pohorju. Foto: Televizija Slovenija
Kolona vozil na Pohorju. Foto: Televizija Slovenija

V ljubljanski regiji je bilo najbolj kaotično na Katarini, priljubljenem izhodišču za idilične pohode po Polhograjskih Dolomitih, kjer so bile zatrpane vse dostopne ceste. Podobno je bilo tudi na vseh dostopnih cestah proti Veliki planini in Primožu v kamniški občini.

V krajevni skupnosti Črna opozarjajo, da domačini zaradi povečanega števila obiskovalcev ne morejo dostopati do domov, zemljišč in uporabljati cest, je za Radio Slovenija poročala Aljana Jocif.

Kamera Televizije Slovenija pa je na Pohorju ujela dopoldansko kolono vozil proti Arehu.

Velik naval na planinska izhodišča

Tamar, Rateče, Kranjska Gora, Pokljuka, dolina Drage in Krvavec so ob obilici snega tudi ta konec tedna najbolj priljubljena zimska izhodišča in cilji na Gorenjskem.

"Kdor ima upravičen razlog in je izjema po odloku, se tam lahko giblje (najpogosteje rekreacija), kdor ga nima ali je iz druge regije, naj se že sam raje obrne, da ne bo potem slabe volje, če bodo uvedeni prekrškovni postopki. Poteka poostren nadzor, možne so zapore posameznih cest," so dodali.

Pozvali so, naj se upoštevajo pravila o parkiranju in naj se vozila ne puščajo na cesti. Tudi v Prometnoinformacijskem centru so izletnike opozarjali, naj ne ovirajo dela zimskih služb in ne zapirajo možnih poti za intervencijska vozila.

Izletniške točke ohromil prometni kaos

Poostren nadzor bo tudi v nedeljo

"Danes popoldne smo ugotovili 60 kršitev odlokov, predvsem kršitve omejitve gibanja. Najpogosteje gre za neupravičene prehode statističnih regij, v posameznih primerih pa tudi meja občin," je pojasnil komandir policijske postaje Kranjska Gora Damjan Lepoša, ki je opozoril, da bodo nadzor nadaljevali tudi v nedeljo.

"Izvajali jih bomo predvsem na vstopnih točkah najbolj obljudenih destinacij in seveda izhodišč v hribe," je dejal prvi kranjskogorski policist, ki je ljudem svetoval, naj se tistih najbolj obljudenih mest poskušajo izogibati. "Že v jutranjem oziroma dopoldanskem času smo morali zaradi pomanjkanja parkirnih površin obrniti več kot 120 vozil, saj so na teh delih parkirne površine omejene," je poudaril.

Parkirišče v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO
Parkirišče v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO

"Če si zaprt v bloku, je jasno, da iščeš prosto gibanje"

Veliko obiskovalcev v Zgornjesavsko dolino privablja snežna idila, domačini take obilice snežnih padavin v tako kratkem času ne pomnijo že več desetletij. V mesecu dni je v Ratečah zapadlo več kot dva metra snega, v Kranjski Gori meter in pol, v Mojstrani pa približno 1,2 metra. Zimske radosti privabljajo številne obiskovalce in ponekod je gneča kljub zaprtim smučiščem in epidemiološkim ukrepom ob lepih dela prostih dnevih precejšnja.

"Veliko je dnevnih obiskovalcev. To lahko razumemo, saj če si zaprt v nekem bloku, je jasno, da iščeš svež zrak in prosto gibanje. Treba pa je, ko prideš v neki kraj, upoštevati tudi lokalno prebivalstvo in zakonitosti obnašanja ter parkiranja," je poudarila Tina Brlogar iz Turističnega društva Rateče-Planica.

Kot je dejal vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica Gregor Jarkovič, je gibanje v naravi potrebno, po drugi strani pa je treba upoštevati tudi ukrepe za preprečevanje prenosa okužb. Velik obisk nekaterih izletniških točk namreč lahko vzbuja skrb za nadaljnje širjenje okužb, zato je potrebna odgovornost posameznikov, da se v primeru množičnega obiska odločijo za drugo lokacijo.

Le s svojo družino in le v svoji regiji

Rekreacija na prostem je dovoljena z omejitvijo, da jo izvaja posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva. Za izvajanje rekreacijskih dejavnostije je še vedno dovoljeno prehajanje med občinami znotraj statistične regije, kjer imajo posamezniki prebivališče.

V zadnjih tednih je nadpovprečen obisk tudi manj znanih izletniških točk. Veliko ljudi je tako ne le pri Jasni, v Vratih ali Ratečah, temveč tudi v Završnici, Javorniškem Rovtu in na Planini pod Golico. Gneča pa ne povzroča le epidemioloških tveganj, temveč tudi preglavice v prometu. Prejšnji konec tedna in med prazniki je naval vozil ponekod praktično ustavil ves promet in domačinom onemogočil normalno bivanje, je opozoril Jarkovič.

"Veliko je nedovoljenega parkiranja, kar povzroča težave pri izvajanju zimske službe in negodovanje domačinov, saj ob pomanjkanju parkirišč nekateri parkirajo kar na zasebnih zemljiščih, dvoriščih in cestiščih," je povedal Jarkovič.

Kranjskogorska redarska služba na delu. Foto: MMC RTV SLO
Kranjskogorska redarska služba na delu. Foto: MMC RTV SLO

Ko so bila smučišča odprta, je vladal večji red

Reševanja situacije so se lotili v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, v Kranjski Gori so oblikovali tudi turistične patrulje.

Kot je pojasnil direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, je to pravzaprav mobilna informacijska točka. Zaposleni v Turizmu Kranjska Gora gredo na teren med obiskovalce in jih obveščajo o trenutnem dogajanju v kraju, jih usmerjajo na parkirišča in informirajo o potrebni opremi za v gore in podobno. Te dejavnosti bodo nadaljevali tudi v poletni sezoni.

Turistična patrulja se v trenutnih razmerah ukvarja tudi s spoštovanjem ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Pri tem ugotavlja, da je v času obratovanja žičniških naprav vladal precej večji red kot v trenutnih razmerah, ko so žičnice ustavljene, na smučišče pa brez nadzora prihajajo množice sankačev, turnih smučarjev in pohodnikov.

Bele strmine niso samevale niti na Pohorju. Proti Arehu se je dopoldne vila kolona vozil, nekateri so se zato na koncu poti na vrh odpravili peš, drugi so se raje obrnili, tretji pa so v zastojih vztrajali tudi več kot 45 minut, je poročala Televizija Slovenija.

Pod Zabreško Planino (občina Žirovnica) je nenadoma obolela oseba. Gorski reševalci so jo na kraju oživljali, jo pripravili za transport v dolino in predali reševalcem NMP Jesenice. Foto: Instagram GRS Radovljica
Pod Zabreško Planino (občina Žirovnica) je nenadoma obolela oseba. Gorski reševalci so jo na kraju oživljali, jo pripravili za transport v dolino in predali reševalcem NMP Jesenice. Foto: Instagram GRS Radovljica

Poškodbe sankačev in turnih smučarjev

Vlada je sicer prav zaradi nevarnosti poškodb rekreativnih smučarjev in posledično dodatnih obremenitev bolnišnic, ki so preobremenjene zaradi epidemije covida-19, s petkom po le sedmih dneh obratovanja zaustavila žičniške naprave na smučiščih po državi. Do nesreč in poškodb pa je vseeno prišlo zunaj urejenih smučišč.

V Gornjem Gradu sta se pri sankanju poškodovala otroka. Reševalci so enega predali v domačo oskrbo, drugega pa prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Na Planini Kisovec v občini Kamnik so gorski reševalci oskrbeli turno smučarko z zlomljeno nogo ter jo s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.

Na Kranjski dolini v občini Gorje pa se je turni smučar poškodoval pri terenskem skoku. Na kraju so ga oskrbeli radovljiški gorski reševalci, nato so ga prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Na Pohorju bele strmine niso samevale