Dejan Zavec je v Sloveniji znan predvsem kot boksar. Foto: BoBo
Dejan Zavec je v Sloveniji znan predvsem kot boksar. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v izjavi za medije poudaril, da poslanska skupina ostaja v polnem številu (41 poslancev) in da so vsi zavezani istim programskim ciljem in volivcem. Odhajajoča poslanca sicer nista bila najbolj vidna, sta pa bila v poslanski skupini "izjemna dodana vrednost", je še dodal Sajovic.

Odstopni izjavi sta že vloženi v DZ. Funkcija jima bo prenehala, ko se bo DZ s tem seznanil. To se bo predvidoma zgodilo prihodnji teden.

Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov

Dejan Zavec je po lastnih besedah odločitev sprejel iz zdravstvenih razlogov. Delovanje znotraj poslanske skupine Svoboda je bila zanj ena izmed bolj pozitivnih stvari v življenju, ki se mu je zgodila in ga je tudi oblikovala, je poudaril. Ob tem je dodal, da se za odhod ni odločil zaradi morebitnih razhajanj v poslanski skupini Svoboda.

Zavec je bil izvoljen v volilni enoti Ptuj 2. V DZ-ju je deloval v odboru za gospodarstvo in odboru za izobraževanje, znanost in mladino ter kot podpredsednik ustavne komisije.

V skladu z volilnimi izidi naj bi ga zamenjal Dejan Süč, ki je bil izvoljen v Lendavi, sicer pa zdajšnji vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Marzidovšek je iz mednarodnih odnosov magistriral v Švici, bil je tudi raziskovalec tehnologij umetne inteligence na Institutu Jožef Stefan. Na mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana trenutno piše doktorat. Foto: Državni zbor
Marzidovšek je iz mednarodnih odnosov magistriral v Švici, bil je tudi raziskovalec tehnologij umetne inteligence na Institutu Jožef Stefan. Na mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana trenutno piše doktorat. Foto: Državni zbor

Zavec je v Novem Sadu diplomiral kot trener boksa. V svoji boksarski karieri je kot amater devetkrat postal slovenski prvak, v profesionalni karieri pa je med drugim osvojil naslove svetovnega prvaka, medcelinskega prvaka, prvaka Evropske unije, evropskega prvaka in mednarodnega nemškega prvaka. Boksarsko kariero je končal leta 2015. Leta 2010 je na Ptuju odprl tudi svoj vadbeni center.

Marzidovšek za umetno inteligenco

Marzidovšek je napovedal, da bo svoje poslanstvo nadaljeval na področju umetne inteligence. "Slovenija mora opravljati svoj program za umetno inteligenco, ki ga je sprejela že pred leti, zato bi rad svoje znanje in svojo strokovnost, tudi svoj trud usmeril na to področje," je dejal in dodal, da je vesel, da je imel priložnost delovati v DZ-ju.

Marzidovšek je bil izvoljen v Mariboru. V DZ-ju je bil podpredsednik odbora za gospodarstvo in član odborov za zunanjo politiko ter za kulturo. Glede na izid, ki ga je dosegel na volitvah, bi moral Marzidovška nadomestiti Tomaž Lah (izvoljen v volilni enoti Maribor 1). A ker je Lah poslanec postal že junija lani, ko je nadomestil Barbaro Kolenko Helbl, ki je postala generalna sekretarka v vladi, naj bi v poslanske klopi namesto Marzidovška sedel nekdanji poslanec DeSUS-a Jurij Lep (izvoljen v Rušah).

Dva poslanca vračata mandat