Minister Počivalšek zavajal z mnenjem

"Mi pa imamo soglasje Podbregarja za te ventilatorje." Tako je minister Zdravko Počivalšek v Tarči manipuliral z mnenjem internista Mateja Podbregarja iz celjske bolnišnice, ko je opravičeval sporni posel z Geneplanetom.

Zamolčal je namreč, da Podbregar ni ocenil samo njihovega ventilatorja siriusmed R30, ampak tudi ventilator drugega ponudnika in ga ocenil za ustreznejšega. Tole je elektronsko sporočilo, odgovor Podbregarja Počivalškovi desni roki Andreji Potočnik, 17. marca ob 21.42: "V primerjavi z R30 je Mindray SV 300 naprednejši ventilator in omogoča dodatne za pacienta vitalne meritve, ima pa tudi vse tisto, kar dodatno kot opcijo ponuja R30. Strokovno bi izbral Mindray."

Naslednji dan podpišejo pogodbo z Geneplanetom. Za medicinski ventilator, ki ga je strokovna komisija treh internistov ocenila kot "R30 ni bil primeren", je Rihard Knafelj, specialist internist z UKC-ja Ljubljana, poslanki SDS-a Jelki Godec in vrhu gospodarskega ministrstva to sporočil v elektronskem sporočilu 17. marca ob 17. uri in osem minut. A taka ocena je bila očitno, kot kaže, napoti vnaprej favoriziranemu poslu z Geneplanetom.

Treba je bilo poiskati mnenjski alibi. Hitro pomoč še isti večer iščejo v celjski bolnišnici, tako rekoč vodstveni bazi SMC-ja, kamor je stranka na vrh za direktorico nastavila nekdanjo poslanko in državno sekretarko Margareto Guček Zakošek in neposredno iz Počivalškovega kabineta njeno pomočnico Barbaro Gradišnik. Istega dne ob 18. uri in 18 minut desna roka ministra Andreja Potočnik namreč piše internistu Mateju Podbregarju v celjsko bolnišnico s prošnjo, naj oceni Geneplanetov medicinski ventilator R30.

Malo po 21. uri Podbregar Potočnikovi odgovori, da je Geneplanetov ventilator R30 najosnovnejši model nižjega razreda, z naprednejšimi oblikami ventilacije in nadzora bi bil sicer uporaben za epidemije, je pa zelo drag, za to ceno bi lahko ponudili njihove najboljše ventilatorje R50+ z vsemi opcijami, zapiše.

Dvajset minut pozneje nova prošnja Potočnikove. Primerja naj še ventilator proizvajalca Mindray SV 300, ponudnika Labena, tistega iz afere o nesojeni dobavi mask in izgubljenem tovornjaku. Podbregar ga oceni kot dobrega, varnejšega za bolnika od R30, sam bi se odločil zanj.

Počivalškov kabinet se očitno ni, je pa, kot kaže, iskal načine in točno tako strokovno mnenje, ki bi mu ustrezalo, da je lahko izpeljal posel z Geneplanetom, ki je kot prvi rok dobave navedel 23. marec, prvih 22 ventilatorjev pa dobavil šele dva tedna pozneje, 6. aprila.