Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kandidat za generalnega direktorja mora poleg splošnih pogojev, določenih z zakonom, med drugim imeti najmanj pet let delovnih izkušenj, ki dokazujejo, da ima strokovne, vodstvene, organizacijske in druge poslovodne sposobnosti za opravljanje dela generalnega direktorja, je razvidno iz objavljenega razpisa.

Izpolnjevanje pogojev in sposobnost kandidata za opravljanje dela generalnega direktorja bo upravni odbor ZZZS-ja presojal na podlagi navedb v prijavi, priloženih pisnih listinah in razgovora s kandidatom, ki bo obsegal tudi predstavitev programa.

Generalnega direktorja ZZZS-ja na predlog upravnega odbora imenuje skupščina ZZZS-ja za štiri leta. K imenovanju mora soglasje dati državni zbor.

Kandidati brez zadostne podpore

Prvi razpis je bil objavljen konec avgusta, nanj pa sta prispeli dve prijavi. Razpisne pogoje je izpolnjeval le zdajšnji generalni direktor Marjan Sušelj, ki pa na upravnem odboru ni dobil zadostne podpore. Kandidatka, ki se je poleg njega še prijavila na razpis, pa se ni niti odzvala vabilu na razgovor niti se ni opravičila, da je ne bo, so takrat pojasnili na ZZZS-ju.

Na drugi razpis se je Sušelj spet prijavil, poleg njega pa še direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik in direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević. Na seji upravnega odbora ZZZS-ja konec oktobra nobeden izmed kandidatov ni dobil zadostnega števila glasov.

Sušlju se bo zdajšnji štiriletni mandat iztekel 2. marca 2021. Vodenje zavoda je kot v. d. prevzel 15. septembra 2016, polni mandat pa je v DZ-ju dobil 25. januarja 2017.