Nasilje, povezano s covidom-19

Vdor v studio javne televizije. Požig covidne testne točke. Fizični napad na varnostnika na ljubljanski urgenci. Vse to v le zadnjih nekaj dneh. In takih dogodkov je vse več in več. V UKC-ju Ljubljana so pomoč policije pred epidemijo potrebovali približno od dva- do trikrat na mesec, zdaj jo tolikokrat pokličejo tudi v enem dnevu.

Matjaž Tavčar, vodja službe za korporativno varnost v UKC-ju Ljubljana, pravi: "Tu je zdaj res velik velik porast. Se srečujemo z nestrpnostjo, še posebej pa tudi na urgenci, ker so nekateri posamezniki, ki ne verjamejo v nošenje mask, ki ne verjamejo v ustavnost odlokov, ki jih sprejema vlada, mi pa seveda moramo zagotavljati varnost pacientov in zaposlenih."

Foto: Matej Povše
Foto: Matej Povše

Varnost so zato v zadnjih dneh na urgenci in na infekcijski kliniki poostrili. Enako počnejo v drugih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji. "Zaposlili smo tudi dva varnostnika, čeprav ne dobimo nobenega povračila za to, ker smo imeli že tudi poskuse nasilnih obračunavanj," pojasnjuje strokovna vodja ZD-ja Koper Ljubica Kolander Bizjak.

Ob fizičnem je sicer prisotno predvsem verbalno nasilje. "Praktično vsakodnevno kolegi poročajo o incidentih. Že pri izpolnjevanju osnovnih higienskih vprašalnikov se včasih zaplete," pravi strokovni direktor SB Jožeta Potrča Ptuj, Teodor Pevec.

Policija tesno sodeluje z zdravstvenimi ustanovami, a sama ne ocenjuje, da bi bila problematika posebej izstopajoča. V večini gre seveda za nestrpne posameznike. Se pa skupina proticepilcev, ki po incidentu prejšnji teden ne sme več pred RTV, zdaj usmerja drugam, za naslednji teden napovedujejo shod pred državnim zborom.