Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) se obenem zavzemajo za spremembo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki prinaša digitalne bone, je na novinarski konferenci dejal predsednik ZDUS-a Janez Sušnik.

"Pod temi pogoji ne more več teči naprej, to ni način," je bil kritičen Sušnik. Kot je dejal, so že v času prejšnje vlade, ki je pripravila zakon, opozarjali, da je 5000 razpisanih mest za digitalna izobraževanja starih 55 let in več zelo malo glede na celotno populacijo, ki zajema več kot 700.000 ljudi.

Podpredsednica zveze, ki je zadolžena za digitalizacijo, Jožica Puhar, je pojasnila, da so zakon prvotno podprli, ampak se je na tem mestu njihova vloga končala. Po njenem mnenju so bili nadaljnji postopki javno premalo podrobno obrazloženi. Spomnila je na starejše, ki živijo na podeželju in niti nimajo dostopa do širokopasovnega medmrežja.

Predsednik komisije za izobraževanje pri ZDUS-u Milan Osterc je ob tem pojasnil, da pripombe in priporočila zveze pri pripravi zakona niso bili upoštevani. "Ni se vedelo, ne kakšen bo cenovni razpon ne komu točno bo namenjen," je pojasnil.

Sušnik je opozoril tudi na diskriminiranje tistih starejših, ki dejansko potrebujejo izobraževanja s področja digitalnih kompetenc. Ob začetku zbiranja prijav na izobraževanja je po njegovih besedah namreč sledil naval oseb, ki so še vedno delovno aktivni, imajo vsaj osnovne digitalne kompetence in jim je temeljni cilj pridobiti digitalni bon.

Predsednik ZDUS-a je ob tem poudaril, da se na prijavnih mestih marsikje ni preverjalo digitalnih kompetenc oseb, ki se prijavljajo, čeprav dokumentacija to predvideva.
Ob začetku zbiranja prijav so takoj stopili v stik z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, ki se je tudi sama strinjala, da trenutni pristop ni dober. Z ministrico se bodo v ponedeljek sešli in izmenjali mnenja o nastalem položaju. Srečanje je bilo prvotno predvideno za petek, a so ga morali zaradi okužbe Stojmenove Duh s koronavirusom prestaviti.

Po Sušnikovem mnenju bi pri izobraževanju morale sodelovati tudi številne organizacije, kot so Rdeči križ, Karitas in gasilci. Te bi znale pri aktivnih članih spodbuditi učenje, je prepričan.

Pametne telefone zna uporabljati le petina

Kot je še poudaril Sušnik, je digitalna pismenost med člani ZDUS-a zelo nizka. Po njegovem mnenju zna spletne strani in pametne telefone uporabljati med 15 in 20 odstotki članov zveze, ki skupno šteje okoli 200.000 ljudi. Pomanjkanje digitalne pismenosti marsikateremu starejšemu že povzroča težave v vsakdanjem življenju, med drugim pri obiskovanju zdravnika, saj ponekod zahtevajo prijavo prek spleta.

Težave so tudi pri sami prijavi na izobraževanja za digitalno opismenjevanje, saj so nekateri izvajalci zahtevali prijavo prek elektronske pošte. "Starejša populacija mora biti enakovredna starejši," je pozval predsednik ZDUS-a. Sušnika zato veseli, da sta k začasni zaustavitvi aktivnosti glede izobraževanj pozvala tudi predsednik vlade Robert Golob in ministrica Stojmenova Duh.

V vladni službi za digitalno preobrazbo zaustavitev dejavnosti zahtevajo, ker so ugotovili številne nepravilnosti. S Slovenskega regionalno razvojnega sklada, ki je skrbnik pogodb z izvajalci, so sporočili, da z vladno službo danes intenzivno iščejo rešitev. "Izjavo za javnost bomo podali danes konca dneva ali najpozneje jutri," so pojasnili.