Židan ostaja poslanec in se želi več posvečati temi zelenega preboja. Foto: BoBo
Židan ostaja poslanec in se želi več posvečati temi zelenega preboja. Foto: BoBo

"Utrdili smo podporo stranki, a želim, da bo stranka vodilna, zato sem moral nekaj spremeniti," je razlog za svojo odločitev pojasnil Židan in dodal, da se je odločil konec tedna. "Odhajam, ker je pravi čas, stranka je v dobri kondiciji." Zadovoljen je, da je evropska poslanka Tanja Fajon sprejela njegovo ponudbo za prevzem vodenja stranke. Dodal je, da je dobila enotno podporo v stranki in poslanski skupini.

"Ponosen sem, da ni več vprašanj, kot pred šestimi leti, ali bo SD sploh prišel v parlament, ali je SD-ju sploh mesto v Sloveniji. Današnja vprašanja so drugačna – kaj mora SD narediti za preboj v vodilno stranko?" je poudaril.

Danes je zame čustven dan, kot je povedal dozdajšnji predsednik, smo dokazali, da smo zrela stranka, ki je sposobna takšnega preobrata, ko presodimo, da je to potrebno.

Tanja Fajon

"Če želimo kot stranka napredovati, je poleg vseh prenov potrebna tudi prenova vodenja, zato sem že nekaj dni nazaj svoji prijateljici, tovarišici, podpredsednici stranke Tanji Fajon, ki ima velik ugled v slovenski družbi in je spoštovana znotraj stranke, ter je izrazito mednarodno prepoznavna, izrazil prošnjo: 'Draga sodelavka Tanja Fajon, ali mi dovoliš, da na svojo obletnico na 28. maj predlagam predsedstvu SD-ja, da te imenuje za novo predsednico stranke,'" je pojasnil Židan. "Zavedam se, da vprašanje ni bilo enostavno, prav takega sem pred šestimi leti dobil tudi sam," je dodal.

Dejan Židan odstopil, zamenjala ga je Tanja Fajon

Židan: "Bodoča premierka"

Židan je dejal, da je današnji dan zanj izredno pomemben, pomemben pa je tudi za slovensko socialno demokracijo.
Židan je dejal, da je današnji dan zanj izredno pomemben, pomemben pa je tudi za slovensko socialno demokracijo. "Točno pred šestimi leti, 28. maja 2014, tri dni po zelo slabem volilnem izidu na evropskih volitvah, dobili smo samo 32.000 glasov, sem postal predsedujoči SD-ju," je spomnil. Foto: BoBo

"Tanja Fajon je v mojih očeh bodoča premierka Slovenije, v mojih očeh je človek, ki bo Slovenijo pripeljal nazaj iz te neobičajne družbe, v katero nas vodi sedanja vlada, v napačno smer, stran od držav, ki spoštujejo pravo, stran od držav jedra, ki so pomembne za demokracijo in razvoj EU-ja. Tanja Fajon bo zmožna Slovenijo hitro pripeljati nazaj v to skupino držav," je povedal Židan. Po njegovih besedah so izkušnje držav, kjer imajo predsednice vlad iz socialnodemokratskih strank, izjemne. "In to si Slovenija zasluži."

Fajon: "Enotno bomo stopili naprej"

"Hvaležna sem za podporo," je povedala nova predsednica Socialnih demokratov in izrazila zaskrbljenost nad trenutno političnim položajem v državi. Sama ostaja evropska poslanka, bo pa več v Sloveniji in bo kakšno odgovornost v Bruslju prepustila kolegom.

Tanja Fajon je v mojih očeh bodoča premierka Slovenije, v mojih očeh je človek, ki bo Slovenijo pripeljala nazaj iz te neobičajne družbe v katero nas vodi sedanja vlada, v napačno smer, stran od držav, ki spoštujejo pravo, stran od držav jedra, ki so pomembne za demokracijo in razvoj EU-ja. Tanja Fajon bo zmožna Slovenijo hitro pripeljati nazaj v to skupino držav.

Dejan Židan

"Danes je zame čustven dan, kot je povedal dozdajšnji predsednik, smo dokazali, da smo zrela stranka, ki je sposobna takšnega preobrata, ko presodimo, da je to potrebno, vodenje SD-ja prevzemam ne le simbolično po šestih letih, ampak tudi na dan stranke, z iskreno željo in prepričanjem, da ta stranka in Slovenija zmoreta več," je Fajonova povedala v kamere.

"Skrbi me, kaj se dogaja v Sloveniji pod aktualno vlado Janeza Janše, glede na to, da imam zaledje v evropski politiki, me skrbi, da aktualna vlada odmika Slovenijo od jedrnega dela Evrope k nekim nevarnim politikam, mogoče represivnim, z napadi na neodvisno novinarstvo, neodvisno sodstvo," je nadaljevala.

Povedala je še, da ima željo, da bi najprej poskušali obuditi zaupanje med ljudmi. "Najbolj me teži, ko v slovenski javnosti vidim polno nezaupanja in apatije, nezadovoljstva ljudi do politike," je poudarila, da si sama želi voditi drugačno politiko.

Tanja Fajon in Dejan Židan sta se po končanih nagovorih objela. Foto: BoBo
Tanja Fajon in Dejan Židan sta se po končanih nagovorih objela. Foto: BoBo

Židan prevzel stranko po slabem volilnem izidu

Dejan Židan je bil na čelu SD-ja šest let, od 8. kongresa stranke, 28. maja 2014, potem ko je zaradi slabega izida na evropskih volitvah, SD je takrat dobil samo enega evropskega poslanca (Tanjo Fajon), odstopil takratni predsednik Igor Lukšič. Židan je bil podpredsednik SD-ja od leta 2012 do leta 2014. Vodenje stranke je zdaj začasno prevzela podpredsednica stranke Tanja Fajon, nekdanja dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja, ki je SD-jeva evropska poslanka od leta 2009.

Dejan Židan Tanjo Fajon vidi kot bodočo premierko Slovenije. Foto: BoBo
Dejan Židan Tanjo Fajon vidi kot bodočo premierko Slovenije. Foto: BoBo

SD je naslednica ZLSD-ja

SD je naslednica stranke Združena lista socialnih demokratov (ZLSD), ki je leta 1993 nastala po združitvi strank ZKS-SDP, Delavske stranke, Socialdemokratske unije (SDU) ter dveh skupin tedanje Socialistične stranke in Demokratične stranke upokojencev (DeSUS).

Leta 1995 je tudi formalno sprejela socialdemokratski program in začela sodelovati v mednarodnih povezavah socialdemokracije, kot so Stranka evropskih socialistov ter Socialistična internacionala.

Na 5. kongresu 2. aprila 2005 se je stranka iz ZLSD-ja preimenovala v Socialne demokrate (SD).

ZLSD oz. SD je od leta 1993 do 1997 vodil Janez Kocijančič, od 1997 do leta 2012 pa trenutni predsednik republike Borut Pahor, nato pa od 2012 do 2014 Igor Lukšič.

Odzivi iz SD-ja in drugih strank ter mnenje analitikov

Vidni predstavniki SD-ja – vodja poslanske stranke Matjaž Han, glavni tajnik Dejan Levanič, podpredsednika Matjaž Nemec in Andreja Katič ter evropski poslanec Milan Brglez – so po današnjem predsedstvu pozdravili odločitev Dejana Židana, da po šestih letih vodenje stranke preda dozdajšnji podpredsednici Tanji Fajon. To se je po njihovih ocenah zgodilo v pravem času, Fajonova pa da je oseba, ki z drugačnim vodenjem in z več povezovanja lahko SD dvigne na javnomnenjskih lestvicah in zmaga na volitvah.


Nekdanji predsednik SD-ja Igor Lukšič, od katerega je Židan prevzel krmilo stranke, pa meni, da bi Fajonova s svojo ekipo morala po mandat na kongres stranke.

V večini parlamentarnih strank se do zamenjave v vodstvu SD-ja ne opredeljujejo, saj gre za notranje zadeve stranke SD.

V NSi-ju so Židanu zaželeli vse dobro na njegovi nadaljnji poti. "Veseli bomo njegovega sodelovanja z NSi-jem v parlamentarnih klopeh," so zapisali na Twitterju. Fajonovi pa so zaželeli veliko spretnosti pri vodenju stranke.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je v izjavi za medije o Židanu povedala, da o njem lahko govori le z najlepšimi besedami. "Je partner, pri katerem to, kar se dogovoriš, tudi drži," je povedala. Jo je pa odločitev Židana presenetila.

Zmago Jelinčič pa je ocenil, da je bil Židan "mehak". S Fajonovo pa bodo po oceni prvaka SNS-a dobili "ekstremno liderko". Ne vidi pa Fajonove kot vodje opozicije.

Politični analitik Andraž Zorko meni, da bi lahko Tanja Fajon bolj povezala stranko SD, ki se v zadnjih letih spoprijema s pomanjkanjem identitete in krizo vodenja. Za to ima po njegovi oceni potrebne izkušnje in rezultate. Analitik Rok Čakš pa o tem ni povsem prepričan. Veliko bo po njegovem mnenju odvisno od tega, ali jo bo članstvo sprejelo.

Vodenje SD-ja začasno prevzema Tanja Fajon