Vodja SMC-jevih poslancev Igor Zorčič je o pogovorih s SDS-om, NSi-jem in DeSUS-om za vlado dejal, da so za člane in poslance SMC-ja nekatere oblike te koalicije bolj sprejemljive, nekatere manj. Poslanci so enotni, da se pogajajo, od izkupička pa je odvisna podpora koaliciji. Foto: SMC
Vodja SMC-jevih poslancev Igor Zorčič je o pogovorih s SDS-om, NSi-jem in DeSUS-om za vlado dejal, da so za člane in poslance SMC-ja nekatere oblike te koalicije bolj sprejemljive, nekatere manj. Poslanci so enotni, da se pogajajo, od izkupička pa je odvisna podpora koaliciji. Foto: SMC

Po besedah vodje SMC-jevih poslancev Igorja Zorčiča se težko pogovarjajo o pavšalnem soglasju h kakršni koli koaliciji oz. odgovor ni enoznačen. Tako kot na terenu, s katerim se je vodstvo stranke posvetovalo v preteklih tednih, so namreč nekateri v poslanski skupini nekaterim oblikam koalicije z istimi strankami bolj naklonjeni, drugim manj.

Na koliko poslancev SMC-ja lahko računa, bo prvak SDS-a Janez Janša, če se bodo kar koli dogovorili, pravočasno obveščen, je pojasnil Zorčič. Po njegovih besedah je pomemben izkupiček pogajanj.

Vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice, je po njegovih navedbah "zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji". "Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj," je spomnil.

Na koliko SMC-jevih poslancev lahko računa Janša? Foto: BoBo
Na koliko SMC-jevih poslancev lahko računa Janša? Foto: BoBo

Zorčič: Na mizi vprašanje, kdo bo premier

Pri tem so po njegovih besedah nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC-ja, nekatere manj. A Zorčič je poudaril, da ne gre le za ministrstva, pač pa tudi za vprašanje predsednika vlade.

O željah pri kadrovskem razrezu ni želel govoriti, je pa dejal, da pogajanja s SDS-om potekajo v skladu s pričakovanji. Na koncu bo o morebitnem dogovoru odločal svet stranke. Prav tako pa po Zorčičevih trditvah pogajanj za vstop v vlado s SDS-om ni zavrlo dogajanje v SMC-ju.

Iz stranke je izstopila podpredsednica in ministrica Ksenija Klampfer, da ne želi biti v vladi z Janšo, pa je povedal tudi prvi predsednik SMC-ja Miro Cerar. V zadnjih dneh naj bi morebitni izstop omenila tudi nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

A Zorčič meni, da ne gre za dogajanje v stranki, ampak na splošno v političnem prostoru. "Očitno je, da je prioriteta politike spet postalo vprašanje, s kom sodelovati in s kom ne. Dejstvo pa je, da ljudje na koncu od tega ne bodo imeli nič," je prepričan. Ob tem je spomnil, da so se tudi stranke na levi strani z izjemo SMC-ja nekako sprle.

Po njegovem mnenju je potrebna konstruktivna drža politike. "Če lahko promovira le to, da se ne more z drugimi pogovarjati, se bojim, da je naša prihodnost zavita v precej megle," je dejal.

SMC-ju ne diši ponudba LMŠ-ja

LMŠ-jeva nesprejemljiva ponudba

Neposreden je bil glede pogovorov z LMŠ-jem. Ponudba te stranke, da bi SMC posodil svoje kandidate listi LMŠ-ja, po Zorčičevih besedah ni sprejemljiva. V SMC-ju predlagajo oblikovanje skupne liste, na katero bi stranki prispevali vsaka pol kandidatov in bi tudi v kampanjo vstopili finančno enakovredno. Kritičen je tudi do predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca, ki je v torek komentiral te pogovore. "Po eni strani sta predsednika pooblastila vodji poslanskih skupin, da se o tem pogovarjata, po drugi strani pa Šarec vedno znova daje neke izjave v medijih. Imamo telefonske številke, pripravljeni smo se z vsakomer pogovarjati glede kakršnih koli pomislekov," je bil oster Zorčič.

Izvršilni odbor NSi-ja je predsedniku stranke Mateju Toninu podelil poln mandat za pogajanja za vstop v vlado s SDS-om, SMC-jem in DeSUS-om. Foto: BoBo
Izvršilni odbor NSi-ja je predsedniku stranke Mateju Toninu podelil poln mandat za pogajanja za vstop v vlado s SDS-om, SMC-jem in DeSUS-om. Foto: BoBo
Sorodna novica Šarec še ni obupal nad sodelovanjem s SMC-jem na predčasnih volitvah

NSi za pogajanja o vstopu v novo vlado

Izvršilni odbor NSi-ja je predsedniku stranke Mateju Toninu in pogajalski ekipi za morebitno oblikovanje vlade s strankami SDS, SMC in DeSUS soglasno podelil poln mandat. Več niso želeli razkriti.

Na seji izvršilnega odbora NSi-ja je sodelovala tudi nekdanja predsednica stranke in sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak, ki še pred kratkim ni skrivala kritik na račun prvaka SDS-a Janeza Janše.

Podrobnosti pogajalskih izhodišč v NSi-ju ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah pa naj bi se sicer – tudi glede na strankin program – pričakovano nanašala predvsem na ureditev področja zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Pri tej bi sredstva za ureditev razmer lahko dobili z rebalansom proračuna, o čemer naj bi se neuradno z morebitnimi partnericami še pogajali.

Bolj pa naj bi se stvari zatikale pri zahtevi za uveljavitev odločb ustavnega sodišča, ki so neuveljavljene že vrsto let.

Pogovori pri Janši prvič v petek

SDS se je z morebitnimi partnericami prvič sešel v petek. V torek so sporočili, da pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet v drugem krogu potekajo vse od petka in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

"Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," so še pojasnili v SDS-u.

Morebitne partnerice so pričakovano skrivnostne glede pogajanj za oblikovanje morebitne nove vlade. Sredinske tipajo teren v svojih strankah. Najbolj pestro je, kot kaže, v SMC-ju, ki se sooča tudi z odhodi ali grožnjami z odhodi nekaterih vidnih članov.

Politični komentar Tomaža Celestine

Politično zatišje zadnjih nekaj dni je Tomaž Celestina na Radiu Slovenija komentiral z besedami, da na hitro res lahko dobimo vtis, da se ne dogaja veliko, ampak takšna so vedno koalicijska pogajanja. Tisti, ki bi se res radi kaj dogovorili, se malce umaknejo. Po tem, kar se da izvedeti, se predstavniki četverčka SDS, SMC, NSI in DeSUS srečujejo vsak dan in spet, če sledimo neuradnim namigom, se za zdaj ukvarjajo z usklajevanjem vsebinskih poudarkov. SDS je trem strankam poslal svoje videnje, trojica pa jim bo, v NSi-ju so to že storili, poslala tisto, kar se njim zdi pomembno. Uradno, dan staro sporočilo SDS-a pravi, da se bodo, če bo vsebinska uskladitev dovolj prepričljiva, nadaljevali pogovori o uskladitvi odgovornosti v novi vladi, torej o razdelitvi resorjev.

Na zlasti medijski tarči se je znašel predvsem SMC, stranka, to moramo dodati, ki jo ankete komajda še zaznavajo in ki so jo tudi mediji neusmiljeno kosali celoten prejšnji mandat. Res je, nekaj opaznejših imen stranko zapušča in paradoksalno so ta imena, ki so zdaj v nekaterih medijih predstavljena kot simbol trdnosti, imena, ki so bila v prejšnjem mandatu v teh istih medijih vse kaj drugega, ampak pri koalicijskih pogajanjih je ključna trdnost poslanske skupine. V SMC-ju sicer zatrjujejo, da so enotni, ampak skoraj zagotovo v zraku visi vsaj en poslanec. Ko gre za namige o prestopih, pa se omenja celo LMŠ, pa tudi poslanska skupina SAB-a naj ne bi bila povsem trdna. Pri vseh teh govoricah je najbolje počakati na dejstva in videti, kako naprej.

Pogajanja, kot smo rekli, potekajo, izvršilni odbor NSi-ja je sinoči Mateju Toninu soglasno, tudi z glasom Ljudmile Novak, podelil mandat za nadaljevanje pogovorov, SMC bo o poti naprej govoril na začetku prihodnjega tedna, vidimo pa, da je predsednik stranke Zdravko Počivalšek na pravi turneji po Sloveniji, gotovo se nekaj podobnega dogaja tudi v DeSUS-u. Signal, kako uspešna je pogajalska pot, pa vsi nekako pričakujemo v soboto, ko bo Janez Janša v Murski Soboti govoril na akademiji ob 31. obletnici delovanja SDS-a, je Celestina sklenil misel.

Dogovori med LMŠ in SMC brez uspeha