Predsednik parlamenta Igor Zorčič ni bil uspešen z
Predsednik parlamenta Igor Zorčič ni bil uspešen z "džentelmenskim dogovorom". Foto: BoBo

Ob ponedeljkovi obravnavi interpelacije o delu ministra za pravosodje so namreč v poslanski skupini Levice zaradi dveh primerov okužb z novim koronavirusom v njihovih vrstah predlagali, da bi glasovanje o usodi ministra preložili na četrtek, do takrat pa našli rešitev, kako omogočiti glasovanje vsem poslancem.

Predsednik DZ-ja je nato sklical posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem je predlagal sklenitev "džentelmenskega dogovora", po katerem bi poslancem vendarle omogočili glasovanje na daljavo. Kot je danes v izjavi za medije pojasnil Zorčič, to sicer ne bi bilo "povsem po črki poslovnika", a če bi takšno odločitev sprejela zahtevana dvotretjinska večina na seji kolegija, s tem po njegovi oceni ne bi bilo nobenih težav.

Manjkajoča glasova Levice nista bila ključna

A za takšno odločitev med poslanskimi skupinami ni bilo volje, je pojasnil Zorčič. "Več kot očitno je, da se je tudi koalicija zavedala svoje prednosti, ki jo je tisti trenutek imela, in na koncu je tudi v opoziciji prevladalo stališče, da je bolje, da gremo na glasovanje," je dejal. Po glasovanju pa se je pokazalo, da dva glasova poslancev Levice nista bila odločilna.

Za interpelacijo je namreč glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. To po Zorčičevem mnenju kaže, da "nekateri ministri ne uživajo neke prave podpore niti v svojih vrstah". Po drugi strani morajo predlagatelji interpelacije za njen uspeh zbrati 46 glasov, tako da se je ob zadnjih dveh interpelacijah pokazalo, da ima vlada v DZ-ju še vedno stabilno podporo, je še ocenil predsednik parlamenta.

Interpelacija sprožila politična vprašanja