"Nekdanji predsednik vlade Slovenije Janez Janša je obiskal kibuc Kfar Aza v Izraelu. Odločen je preseliti veleposlaništvo v Jeruzalem, ko bo znova na oblasti, obljublja političen premik v desno Slovenije." Foto: X (nekdaj Twitter)

Janša je Izrael v začetku minulega tedna obiskal v okviru Mednarodne demokratske unije (IDU), ki združuje okrog 80 desnih strank. Kot del delegacije se je srečal z več visokimi predstavniki države, med drugim z zunanjim ministrom Izraelom Kacem. Obiskal je tudi kibuc Kfar Aza, ki so ga oktobra lani napadli pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Na družbenem omrežju X je nato poobjavil objave, med drugim tudi napoved, da bi v primeru vnovičnega vodenja vlade preselil slovensko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Na seji odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) je poslanec Lenart Žavbi (Svoboda) poudaril, da je bil ta obisk neusklajen z zunanjim ministrstvom, Janševa tam izražena stališča pa da so bila v nasprotju z uradnimi stališči slovenske zunanje politike. Prepričan je, da Janša vodi vzporedno zunanjo politiko in škodi Sloveniji, kar da je zlasti sporno zdaj, ko je država nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a.

Vlada nima namena seliti veleposlaništva

Državna sekretarka na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Sanja Štiglic je potrdila, da ministrstvo in veleposlaništvo v Tel Avivu nista bila obveščena o obisku Janše, ki je bil, kot razumejo, strankarski obisk. Na ministrstvu si želijo, da bi bili vsi v tujini čim bolj usklajeni.

Zatrdila je še, da vlada nima namena seliti veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. "Slovenija namreč namerava slediti mednarodno uveljavljenemu stališču, da se ne sme spreminjati statusa Jeruzalema, in tja ne bo selila veleposlaništva, dokler ne bo dosežen mirovni dogovor med Izraelci in Palestinci in rešitev dveh držav," je dejala in dodala, da gre pri tem za stališče vseh dosedanjih vlad, odbora DZ-ja za zunanjo politiko in Evropske unije.

Janeza Janše, ki je sicer član OZP-ja, danes na seji ni bilo.

56. redna seja Odbora za zunanjo politiko