Štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad izplačuje nadomestila preživnin 15. dne v mesecu. Foto: Pixabay
Štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad izplačuje nadomestila preživnin 15. dne v mesecu. Foto: Pixabay

Novi zneski veljajo od 1. februarja, tako da bo z današnjimi izplačili nakazan tudi poračun za februar.

Nadomestilo za otroka do šestega leta starosti od 1. februarja znaša 93,73 evra, za otroka od šestega do 14. leta 103,09 evra in za otroka nad 14. letom starosti 121,83 evra.

Sklad vse preživnine z obrestmi in stroški terja od zavezancev

Do nadomestila so upravičeni otroci, ki jim pripada določena preživnina, a je preživninski zavezanci ne plačujejo oziroma jo plačujejo neredno. Z izplačevanjem iz sklada jim je zagotovljena osnovna socialna varnost. Sklad nato vsa izplačana nadomestila skupaj s pripadajočimi obrestmi in stroški postopkov terja od preživninskih zavezancev. Zavezanec je namreč preživnino dolžen izplačevati.

Če preživninski zavezanec ne plačuje preživnine, lahko otrokov zakoniti zastopnik, po dopolnjenem 18. letu pa otrok sam, vloži zahtevo za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine. Za uveljavljanje pravice ni več pogoj, da upravičenci predhodno poskušajo izterjati preživnino.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je napovedal prenovo družinskega zakonika, pri katerem se bodo osredotočili tudi na izboljšanje pri plačevanju preživnin.