Tudi vi lahko konec tedna tečete z Matejem Markovičem in podprete njegov človekoljubni projekt. Foto:
Tudi vi lahko konec tedna tečete z Matejem Markovičem in podprete njegov človekoljubni projekt. Foto:
Matej Markovič
Ni ovir za trmastega Mateja - v desetih dneh bo pretekel 420 kilometrov.

35-letni triatlonec se je odločil, da bo zbiral denar za deset družin z žalostnimi otroškimi zgodbami. Projekt je začel 3. junija v Hrastniku, nato je maraton odtekel v Brežicah, Celju, Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, in Kopru. Danes ga 42-kilometrska preizkušnja čaka v Vipavi, v soboto bo tekel v Kranju, v nedeljo pa še v Ljubljani na Kodeljevem.

Gremo do konca, pa čeprav se bomo plazili
105 krogov na stadionu je pravi preizkus duha, če to počneš deset dni zapored, moraš biti res jeklen. Matej Markovič je takšen športnik in nič ga ne bo ustavilo: "Projekt bo v vsakem primeru uspel, tudi če hodimo ali se plazimo. Gremo do konca." O kakšni krizi noče nič slišati: "To je prekratka razdalja, da bi bila kriza. Nekaj bolečin sicer je, žuljev pa prav nič, saj imam dobre športne copate. Vseh deset maratonov bom odtekel z enim parom."

Preskočil teorijo in odšel na 75-km tek
Ljubljančan se je hitro navadil na ekstremne teke: "Preskočil sem teorijo, tako da je bil moj prvi tek 75-kilometrski ultramaraton Celje-Logarska dolina, prva triatlonska preizkušnja pa dvojni Ironman v Avstriji." Pa vendar - teči na stadionu mora biti res duhamorno. Ali vsaj zamenja smer teka? "Seveda, na eno uro zamenjam, da ni prevelike obremenitve stopal." V povprečju porabi za en maraton nekaj manj kot tri ure in pol.

Na vreme se ne ozira
Vreme mu te dni ni naklonjeno. Dež, sopara ... Toda Markovič se na to ne ozira. "Grem v svoj svet in odtečem teh 105 krogov. Vse je v glavi, vsakdo to zmore." Lahko se mu pridružite in tudi sami prispevate kakšen evro. V petek bo na stadionu v Vipavi začel ob 14. uri, v soboto v Kranju ob 16. uri, za konec pa ga v nedeljo čaka 42-kilometrski tek na Kodeljevem z začetkom ob 10. uri.