Nemški dokumentarec je v svetu športa dvignil veliko prahu. Foto: Reuters
Nemški dokumentarec je v svetu športa dvignil veliko prahu. Foto: Reuters

Šlo naj bi za podoben sistem delovanja zlorab kot v nekdanji Vzhodni Nemčiji, skrivni program pa naj bi se izvajal zlasti v atletiki.

Mednarodna atletska organizacija je že napovedala, da bo skrbno proučila vse navedbe iz ekskluzivnega televizijskega dokumentarca o tajnem programu dopinga, s katerim je Rusija ustvarila svoje zmagovalce.

Kot trdijo avtorji dokumentarca, v Rusiji obstaja skrivni dopinški program, ki vključuje skrbni in sistematični sistem zlorab dopinga, ob hkratnem skrbno izdelanem sistemu korupcije pri najvišjih športnih in protidopinških oblasteh v tej državi za prikrivanje kršitev in zlorab v športno prepovedanih snovi za povečevanje vzdržljivosti in moči. Sistem zlorab sta, kot trdijo avtorji dokumentarca, omogočila tako pomanjkljiv dopinški nadzor v moskovskem laboratoriju kot tudi pomanjkljiv nadzor Mednarodne atletske organizacije.

Prikrito snemanje pogovorov
Za podkrepitev dokazov o zlorabah dopinga v Rusiji so avtorji dokumentarca uporabili metode prikritega snemanja pogovorov, obtožbe pa so oprli na pričanje dveh žvižgačev, nekdanjega uslužbenca ruske protidopinške agencije Vitalija Stepanova in njegove žene Julije Stepanove, suspendirane tekačice na srednje proge, ki so ji prepovedali tekmovanja zaradi neskladij v biološkem potnem listu.

"Začrtanih ciljev ni mogoče doseči brez dopinga. Prisiljen si se dopingirati, tako to gre v Rusiji. Če hočeš osvajati medalje, potrebuješ pomoč. Ta pomoč so doping, prepovedane snovi," je za ARD dejala Stepanova.

"Pravzaprav smo že prejeli kar nekaj koristnih informacij in dokazov, ki potrjujejo v televizijskem dokumentarcu razkrite navedbe," je potrdila Wada, svetovna protidopinška komisija, v sporočilu za javnost.

Pečerina: "Dopingirane 99 % ruske olimpijske reprezentance"
Avtorji dokumentarca kot kronski dokaz navajajo olimpijsko prvakinjo na 800 metrov iz Londona 2012 Marijo Savinovo in njeno domnevno izjavo, češ da je pač v Rusiji takšen sistem, po katerem se ničesar ne da doseči brez pomoči farmacije. Jevgenija Pečerina, nekdanja tekmovalka v metu diska, pa trdi, kako je bilo 99 odstotkov ruske olimpijske reprezentance dopingirane. Nekdanja maratonka Lilija Šobukova, zmagovalka maratonov v Londonu in Chicagu, trdi, da je morala plačati kar 450.000 ameriških dolarjev svoji lastni zvezi za podkupnine ruskim funkcionarjem, da bi si kljub povišani vrednosti rdečih krvničk kupila nastop za olimpijske igre v Londonu. Ko pa ni končala londonskega olimpijskega maratona, pa jo je zveza vseeno izključila iz reprezentance in ji vrnila tretjino denarja, transakcija pa je bila opravljena prek neimenovane naftne družbe.

Rusi navedbe označujejo kot izmišljene
Avtorji dokumentarca so za mnenje o zadevi povprašali direktorja ruske protidopinške agencije Nikito Kamajeva, ki je obtožbe označil za smešne: "Obtožbe, da smo v zameno za prejeti denar zamenjali vzorce, ne temeljijo na resničnih dejstvih. Vsi atleti, ki so predstavili takšne obtožbe, so bili v preteklosti že vpleteni v kršitve protidopinških pravil in zdaj so se obrnili na novinarje in jim govorijo zgodbice, čeprav se vsi, ki se resno ukvarjamo s športom, lahko ob tem takšnih trditvah le smejimo."