Maruša Mišmaš Zrimšek je bila na olimpijskih igrah šesta na 3000 m z zaprekami, s časom 9:14,84 pa je tudi popravila slovenski rekord. Foto: BoBo
Maruša Mišmaš Zrimšek je bila na olimpijskih igrah šesta na 3000 m z zaprekami, s časom 9:14,84 pa je tudi popravila slovenski rekord. Foto: BoBo

Atletska zveza Slovenije je na prireditvi v Unionski dvorani v Ljubljani razglasila najboljše atlete leta. Pri moških je zmagal Kristjan Čeh (trenutno je na pripravah v Estoniji), pri ženskah pa sta največ glasov dobili Tina Šutej in Maruša Mišmaš Zrimšek. Vsi trije so v tej sezoni nastopili v finalu olimpijskih iger, vsi so postavili tudi državne rekorde.

Med mlajšimi mladinkami je najboljša atletinja Petja Klojčnik (Štajerska), ki je pri 16 letih 800 metrov odtekla v času 2:07,48. V naslednji sezoni si želi priti v finale svetovnega prvenstva za starejše mladinke v Kolumbiji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Med mlajšimi mladinkami je najboljša atletinja Petja Klojčnik (Štajerska), ki je pri 16 letih 800 metrov odtekla v času 2:07,48. V naslednji sezoni si želi priti v finale svetovnega prvenstva za starejše mladinke v Kolumbiji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V težki sezoni zablestela v idealnem trenutku
"Zelo sem ponosna na ta dosežek, sploh ker je bila to ena mojih najtežjih sezon. Začelo se je z diskvalifikacijo na evropskem dvoranskem prvenstvu, poleti pa sem morala zaradi težav z zadnjo stegensko mišico odpovedati veliko tekem. Žal mi je predvsem za miting diamantne lige v Monaku. Na srečo sem se za najpomembnejšo tekmo sezone, olimpijske igre, uspela zbrati in odteči najbolje," nam je povedala odlična tekačica, ki je bila v Tokiu šesta.

Bo poškodba prinesla preusmeritev na 1500 metrov?
Pred novo sezono ji spet nagaja zadnja stegenska mišica. "Lahko sicer tečem, ni nič nevarnega, vendar me to ovira. Ne vem, zakaj me ves čas nekaj boli, k sreči pa vsaj lahko treniram, ni pa optimalno. Predvsem mentalno je težko. Verjetno bom izpustila dvoransko sezono in se pripravila na poletno sezono z evropskim in svetovnim prvenstvom." Bo glavna disciplina ostala 3000 metrov z zaprekami ali bo vendarle poskušala tudi na 1500 metrov? "Ne razmišljam še o tem. Mogoče bi se bilo zaradi te poškodbe res bolje osredotočiti na 1500 metrov. Bomo videli."

Sorodna novica Čeh, Mišmaš Zrimšek in Šutej najboljši slovenski atleti leta

V sredo na priprave v Malago
Zimske razmere, ki so zavladale v Sloveniji, ji niso najbolj všeč. "Nisem ljubiteljica snega. Tekačem je sneg v napoto (smeh), je pa vsekakor lepo videti zasneženo pokrajino. Občasno tudi tečem na smučeh, saj je to dober trening za vzdržljivost." 27-letna atletinja, ki živi v Kamniku, bo alpsko podnebje kmalu zamenjala za sredozemsko klimo. "V sredo gremo za dva tedna na toplo, v Malago, kjer bo ob višjih temperaturah lažje opraviti trening."

Klara Lukan, najboljša med mlajšimi članicami. Sezone zanje še ni konec, decembra jo čaka še evropsko prvenstvo v krosu. Foto: MMC RTV SLO
Klara Lukan, najboljša med mlajšimi članicami. Sezone zanje še ni konec, decembra jo čaka še evropsko prvenstvo v krosu. Foto: MMC RTV SLO

Klara Lukan z visokimi cilji v Dublin
V toplejše kraje bo kmalu odšla tudi Klara Lukan, zmagovalka izbora med mlajšimi članicami in še ena varovanka Tevža Korenta (včeraj je dobil priznanje za najboljšega trenerja). 12. decembra jo v Dublinu čaka evropsko prvenstvo v krosu: "Steza za kros je popolnoma druga zgodba, razmere so specifične, tudi vremenske razmere naredijo svoje, ob sebi imaš veliko tekmovalk. Šteje, kdo najdlje zdrži v tem trpljenju in kdo za konec prihrani največ moči. Zelo rada bi posegla po medalji, a lahko pride kakšna tekmovalka iz ozadja. Konkurenca bo zelo močna, pet ali šest deklet je, od katerih bi lahko vsaka zmagala." Za popotnico bo spodbudna zmaga na krosu v Trstu pred desetimi dnevi, vnovič pa spomnimo na njeno "desetko" na Ljubljanskem maratonu in državni rekord 32:32.

Ob koncu sezone je bila najmočnejša
Še ena slovenska junakinja pretekle sezone je Tina Šutej. Osvojila je srebrno medaljo na dvoranskem EP-ju na Poljskem in bila peta na OI-ju v Tokiu. Državni rekord je popravila na 4,76. Pri 33 letih je dokončno dozorela, samozavest je rasla iz tekme v tekmo, najboljše pa je prihranila za konec. Kdaj ve, da je v najboljši formi? "Ko te nič ne zmoti. Enostavno veš, da ne bo napake. Na zadnjih tekmah sezone sem se tako počutila. Na prvih še ne, tudi na olimpijskih igrah ne, na zadnjih tekmah te sezone pa. Po več letih sem dobila občutek: to je to."

Atletska zveza Slovenije je pred razglasitvijo najboljših atletov predstavila sveže izdano knjigo Sledi odličnosti, ki osvetljuje 100 let kraljice športa pri nas.
Atletska zveza Slovenije je pred razglasitvijo najboljših atletov predstavila sveže izdano knjigo Sledi odličnosti, ki osvetljuje 100 let kraljice športa pri nas. "Knjigo smo sestavljali dobro leto dni, da bi ujeli vse pomembne trenutke časa. Konec tedna sem bil v Beogradu na srečanju balkanskega združenja ter na kongresu Evropske atletike, na katerem je bil za predsednika izvoljen Bolgar Dobromir Karamarinov. Tam je bil tudi lord Sebastian Coe, predsednik Svetovne atletike, ki je dobil prvi izvod te knjige," je povedal predsednik AZS-ja Roman Dobnikar (na fotografiji). Urednik knjige je bil Stane Rozman, vodja celjskega Kladivarja, lastnik enega najstarejših slovenskih rekordov (na 10.000 m, 28:32,86) iz leta 1983 ter direktor pokrajinskega muzeja v Celju. Foto: AZS.

Napad na 5,00? Zakaj pa ne!
Ob prejemu nagrade je včeraj Tina Šutej omenjala, da želi naslednje leto preskočiti 492 cm. Vsekakor bi bil to izjemen dosežek, ki bi ji, mimogrede, letos prinesel zlato olimpijsko medaljo. Številka 492 ima svoje ozadje: "Mojega trenerja Milana Kranjca je nekoč treniral olimpijec Roman Lešek, njegov rekord je bil 491 cm. Prvi cilj je, da preskočim njega, potem sledi še napad na Milanov rekord in skok čez 5,01 metra."

Miro Cerar zelo povezan z atleti
Če povzamemo: slovenski atleti so v letošnji sezoni uspešno sledili odličnosti, kakršen je naslov sveže izdane knjige ob 100-letnici Atletske zveze Slovenije. Knjigo je pospremil sloviti telovadec Miroslav Cerar: "Kar milo se mi je storilo, ko sem knjigo prebiral in se ustavljal na posameznih straneh, saj sem poznal številne in z njimi tudi tekmoval. Pred 65 leti sem namreč ob gimnastiki vadil tudi atletiko. Skupaj smo tkali vezi z nekdanjimi atleti Romanom Leškom, Jožetom Brodnikom in Dragom Stamejčičem Pokovcem, veliko mlajša Brigita Bukovec, srebrna na OI na 100 m z ovirami, je izvirala iz gimnastičnih vrst."

Ob bogati zgodovini slovenske atletike in zdajšnjih uspehih naj se zato izpolnijo včeraj izrečene obljube ljubljanskega podžupana Dejana Crneka, da se bo (poleg bazena Ilirija) proti koncu naslednjega leta začela gradnja novega atletskega stadiona v Šiški.