Atletika
(7)
Ljubljana bo do nedelje gostila sejo izvršnega odbora Evropske atletske zveze, na kateri bodo obravnavali nove modele tekmovanja, ki bi povečali priljubljenost atletike. Foto: Reuters

Dodaj v

Atletski veljaki v Ljubljani tudi o morebitnem črtanju rekordov

Kakšni bodo novi prijemi za večjo priljubljenost atletike?
2. november 2017 ob 16:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljana bo od danes do nedelje gostila sejo izvršnega odbora Evropske atletske zveze (EA), katerega član je tudi nekdanji predsednik slovenske zveze Gregor Benčina.

Benčina je pred sejo dejal, da bo na dnevnem redu nekaj pomembnih točk, ki bodo vplivale na nadaljnji razvoj kraljice športov na stari celini, tudi spremenjen tekmovalni sistem, govorili pa bodo tudi o organizatorjih evropskih tekmovanj po letu 2020 in kakšno izmed tekem tudi dodelili posamezni nacionalni zvezi.

Benčina ni natančneje opredelil, kako naj bi tekmovanja v atletiki v prihodnje potekala, ker bodo o različnih možnostih člani vodstva EA-ja šele razpravljali, "gre pa za obravnavanje novega modela tekmovanja, ki bi povečal priljubljenost atletike".

V okviru rednih točk ni ruskega uživanja poživil in izključitve Rusije z atletskih tekmovanj, ker je to v pristojnosti Mednarodne atletske zveze.

Norvežan Svein Arne Hansen, ki je bil za petega predsednika Evropske atletske zveze izvoljen aprila 2015, in njegovi kolegi v IO-ju bodo obravnavali tudi predloge za drugačne načine vrednotenja najboljših dosežkov, tudi morebitnega črtanja svetovnih rekordov. Rekordi iz preteklosti so v nekaterih pogledih problematični zaradi odkrivanja številnih primerov uživanja poživil iz preteklosti, ki jih omogočajo nove tehnologije in shranjevanje vzorcev tudi za desetletne nazaj, kar omogoča ponovna testiranja.

"O predlogu, da je na področju rekordov nekaj treba storiti, smo govorili že na seji v Parizu, ter to, brez konkretne navedbe načina izvedbe, poslali na IAAF. Zdaj pa čakamo na odgovor. Ta tema ni med glavnimi na seji pri nas," je pojasnil Benčina.

Atletska zveza Slovenije je goste z vrha EA-ja v soboto zvečer povabila na ljubljanski grad, med gosti pa bo tudi nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki zdaj vodi Evropske olimpijske komiteje.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
b7
# 02.11.2017 ob 18:21
EAA in IAAF itak namenoma podpirata doping s tem, ko zvišujeta norme za velika tekmovanja čez vsako normalno mejo. Sami bodo poskrbeli da v atletiki ne bo nobenega čistega atleta več.
LjudjeSoOvce
# 02.11.2017 ob 17:44
Dokler ne sprejmejo pravila "doping = doživljenska prepoved sodelovanja v VSEH športih", je vse skupaj še naprej farsa nevredna ogleda ali sodelovanja.
slorest
# 02.11.2017 ob 17:23
tudi morebitnega črtanja svetovnih rekordov. Rekordi iz preteklosti so v nekaterih pogledih problematični zaradi odkrivanja številnih primerov uživanja poživil iz preteklosti, ki jih omogočajo nove tehnologije in shranjevanje vzorcev tudi za desetletne nazaj, kar omogoča ponovna testiranja

Komu pa pobje mečejo pesek v faco? Ker so danes domala vsi športniki le na rženem kruhu in visokogorskem mleku?
marvin42
# 02.11.2017 ob 19:27
Uvedli bodo "vetrno izravnavo". Če boš pod vplivom dopinga, ti bodo npr startne bloke na 100 m pomaknili 3 m nazaj :)
asafa
# 02.11.2017 ob 18:45
Ljudje morajo začeti razumeti da je svetovna protidopinška agencija (WADA) sama sebi namen. V tej organizaciji se obračajo miljarde, veliko ljudi živi od nje, mnogi ne slabo. Izkoreninjenje dopinga je tako enostavno. Vendar, če dopinga ni tudi WADE ni. Pika.
eos
# 02.11.2017 ob 22:07
Ampak tale Kocka pa ne more stran od teh petih krogov. Mastne pare, a?
veza
# 02.11.2017 ob 18:58
Naj začnejo vse od začetka, od nule, pa da vidimo.
Kazalo