Primož Kozmus je s svojim govorom v Cankarjevem domu dvignil veliko prahu. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus je s svojim govorom v Cankarjevem domu dvignil veliko prahu. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus, zlata
Primož je 17. avgusta v Ptičjem gnezdu uresničil svoje sanje. Foto: Reuters
Primož Kozmus in Brigita Bukovec
Brigita Bukovec je Kozmusu predala zmagovalni kipec. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus, Danilo Türk in Sara Isakovič
Predsednik Slovenije Danilo Türk ob obeh športnikih leta. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s slovenskim športnikom leta
Kozmus zagrozil z upokojitvijo

Od države zahteva uvedbo dosmrtne rente za vrhunske športnike in za dosego tega cilja na kocko postavlja svojo kariero. "Napovedujem konec kariere, če ne bo to urejeno. V letu 2009 bom še treniral. Ko bo urejen status športnika, bom šel na uradna tekmovanja. Če ne bo tako, bom po končani sezoni uradno zaključil kariero," je olimpijski prvak v metu kladiva izjavil po koncu prireditve. Svetovni rekord (86,74 m) ima v načrtu do olimpijskih iger v Londonu. Za MMC je dejal tudi, da ga s prireditve na prireditev vlečejo kot medveda.


Vaše ambicije so še vedno zelo velike. Avgusta 2009 bo na sporedu svetovno prvenstvo v Berlinu. V Osaki ste vodili do zadnje serije, ko vas je ugnal Ivan Tihon. To sezono zaradi pozitivnega dopinškega testa ne bosta tekmovala ne on ne Vadim Devjatovski. Vas sploh lahko kdo resnično ogrozi? Kdo bodo najhujši tekmeci? Morda prihaja kakšen mlad metalec kladiva?
Še vedno je kar nekaj fantov, ki znajo metati zelo daleč. Delo sploh ne bo lahko, vse bo odvisno od pripravljalne sezone, koliko bo poškodb. Tisti, ki se bo najbolje pripravil na sezono, bo potem tudi slavil. Res je nastala vrzel zaradi teh dveh Belorusov, ki sta goljufala. Morda bo lažje priti do kolajne, do zlate pa absolutno ne.

Kako zdaj gledate na celotno situacijo, saj bi v Osaki lahko osvojili tudi zlato, če bi bilo vse pošteno. Bi si upali trditi, da je Tihon že takrat jemal nedovoljena poživila?
Jaz sem o teh sumih že zdavnaj govoril. Pri celotni beloruski reprezentanci, ne samo pri metalcih kladiva, je bilo to več kot očitno videti. Počasi so protidopinške analize postale malo boljše in so jih ujeli. Upam, da bodo nadaljevali s tem.

Pripravljate se že na novo sezono. Kakšne načrte imate v prvih mesecih, v prvi polovici leta?
Prvo polovico leta bom vzel bolj na lahko, poudarek bo na regeneraciji po težki sezoni. Pripravljal se bom v zmanjšanem obsegu, potem pa bom naredil normalen cikel in se pripravil na SP v Berlinu.

O mitingih Zlate lige lahko kladivaši le sanjate. Se morda vendarle obeta kaj novega, da bi tudi vi sodelovali na največjih mitingih?
Znotraj Mednarodne atletske zveze so prehudi lobiji. Dokler mi ne bomo imeli svojega človeka v IAAF-u, se ne bo nič spremenilo in bomo nekako v ozadju. Za zdaj ni človeka, ki bi se potegoval za ta finančna sredstav.

Po osvojeni zlati medalji ste se močno angažirali za ureditev statusa vrhunskih športnikov. Kako daleč ste s prizadevanji za dosmrtne rente?
Jaz upam, da so zdaj kaj zganilo. Mislim, da vrhunski športnik po končani karieri še nekaj velja, ne pa, da je za v staro šaro. Upam, da se bo tu kaj spremenilo.

Kako odgovarjate kritikom, ki pravijo, da rente niso primerne in da bi si jih zaslužili tudi npr. vrhunski umetniki ali kirurgi?
Vrhunski posel je treba ceniti in dati temu neko nagrado. Športniki imamo zelo omejen rok trajanja. V to mi damo ves svoj čas, ves svoj trud. Ko si star 35 let, nimaš delovnih izkušenj, nekateri imajo šolo, a tudi z njo se brez delovnih izkušenj težko kam prebiješ. Verjemite, da bomo morali delati tudi po končani karieri. Gre se za to, da nas priznajo tudi po koncu kariere, ne pa samo zdaj. Mene vodijo sem in tja kot kakšnega medveda razkazovati. Čez eno leto je to lahko povsem drugače. To se mi ne zdi prav.

Kako se vam je spremenilo življenje v zadnjih štirih mesecih po olimpijskem zlatu?
Zelo. Obveznosti je veliko. Skušal sem priti na vsako prireditev, kamor so me povabili, ampak enostavno ne gre. Zelo se izmučiš psihično in fizično. Veliko je teh postranskih dejavnikov, ampak jaz to vzamem v zakup. To je del te zgodbe.

Pred Pekingom vas je po anketah poznalo manj kot 10 odstotkov Slovencev, po zlati medalji pa polovica Slovencev. Vam večja prepoznavnost mogoče gre že kaj na živce?
Ne, ne gre mi na živce. Ljudje so vseeno uvidevni. Pridejo mi čestitat, in to je tudi vse, nihče ni vsiljiv. Jaz nimam nič proti temu.

Atleti ste poskrbeli v Pekingu tudi za incident. Vaš sokrajan Jure Rovan je z vodo namerno polil našega komentatorja Andreja Stareta. Je tudi vas morda kdaj zbodel kakšen njegov komentar?
Dejstvo je, da ima včasih komentarje malo po svoje, ki niso primerni. To je treba vzeti v zakup in se mogoče pogovoriti. On je človek z veliko izkušnjami, težko je premakniti enega "starega", mu kaj vbiti v glavo. On je dober komentator, ampak včasih mu je pa treba tudi kaj povedati. Jure je pač izbral ta način, ki ga ne odobravam, njegov namen pa je bil dober.

Športnica leta Sara Isakovič blesti v plavanju. Se tudi vi kdaj znajdete v bazenu?
Seveda grem tudi v bazen. To je sestavni del mojega programa. Vemo, da voda ubija tonus mišic, in to atletom zelo godi. Seveda ne preveč, ker je potem mišica zelo mehka. Torej tudi v vodi sem doma.

Kje boste dočakali novo leto?
Nekje s prijatelji. Točnega kraja pa še ne vem.

Aleš Golob

Pogovor s slovenskim športnikom leta
Kozmus zagrozil z upokojitvijo