Prah okoli dopinške afere Jolande Čeplak se še noče poleči. Foto: MMC RTV SLO
Prah okoli dopinške afere Jolande Čeplak se še noče poleči. Foto: MMC RTV SLO
Čurinova o Čeplakovi

"Ne upam si trditi, da Čeplakova ni jemala nedovoljenih poživil, lahko pa potrdim, da je bilo v postopku kar nekaj napak. Sporen je predvsem presejalni test A, v katerem so uporabljali reagent, ki mu je rok uporabe pretekel. Tak se v laboratorijih ne sme uporabljati, saj je rezultat drugačen, pravzaprav ga sploh ne bi smelo biti," je pojasnjevala Šerbčeva.

Metodo uporabljata le dva laboratorija
Reagent pa ni edini moteč element. "Za potrdilni test so uporabili novo metodo, ki jo zaenkrat uporabljata le švicarski in francoski laboratorij, kar lahko pomeni, da bi bil test v drugem lahko negativen. Prav tako te metode, s katero so naredili tudi test B, še niso dostikrat uporabili, ni pa bila predstavljena niti v znanstvenem članku. Zanima me, koliko starih testov bi bilo negativnih, če bi uporabili to metodo. Mogoče tudi primer kolesarja Ibana Mayja, ki so ga po stari metodi oprostili."

Čeplakova je bila 18. junija v Monte Carlu pozitivna zaradi jemanja eritropoetina. Atletska zveza Slovenije je določila, da je atletinja kriva in jo kaznovala z dveletnim suspenzom, ki se izteče 25. julija 2009.

A. V.

Čurinova o Čeplakovi