Armand Duplantis je za svetovni rekord prejel 30.000 ameriških dolarjev nagrade. Foto: Reuters
Armand Duplantis je za svetovni rekord prejel 30.000 ameriških dolarjev nagrade. Foto: Reuters

Izboljšal je rekord, ki ga je postavil 8. februarja v Torunju. 20-letni Šved je na Poljskem zmogel višino 6,17 m in je tedaj za centimeter izboljšal svetovni rekord Francoza Renauda Lavillenieja, dosežen februarja 2014.

"Za mano je izjemno dobro tekmovanje, pa tudi gledalci so bili neverjetni. Tudi njihova energija me je ponesla tako visoko," je dejal čudežni deček, ki je vse življenje posvetil skoku s palico. Prvi rekord v svoji starostni kategoriji je postavil že, ko je bil star sedem let. Za nov rekord je prejel ček v višini 30.000 ameriških dolarjev.

Duplantis je na svetovno sceno stopil pred dvema letoma, ko je bil zlat na evropskem prvenstvu v Berlinu s 6,05 m. Lani je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojil srebro, prek šestih metrov pa je v dvorani prvič skočil šele pred 11 dnevi v Düsseldorfu.

Njegov veliki cilj je tudi svetovni rekord na prostem (6,14 metra), ki ga že vse od 31. julija 1994 drži legendarni Ukrajinec Sergej Bubka.

Mišmaševa za 28 stotink zgrešila slovenski rekord
Maruša Mišmaš Zrimšek je bila četrta na 1500 m in se je s 4:05,72 približala slovenskemu rekordu. Tega je s časom 4:05,44 Jolanda Čeplak tekla 9. marca 2002, prav tako v Glasgowu. Mišmaševa je bila tokrat le 28 stotink počasnejša.

Pred Mišmaš Zrimškovo so bile v cilju le Britanka Jemma Reekie (4:04,07), Etiopijka Dawit Seyaum (4:04,24) in Maročanka Rababe Arafi (4:05,34).

"O rekordu danes nisem razmišljala. Dobro sem pripravljena in tekla sem izvrstno. Nisem se pustila zapreti, napadala sem. Na startni listi je bilo kar precej tekmovalk, tako da smo se prve tri kroge zelo prerivale. A se nisem pustila izriniti, tako da sem nato ves čas tekla z najboljšimi na svetu v ospredju in na koncu finiširala. Škoda, da prej tekma ni bila malo hitrejša, a sem ponosna na svoj napredek. Še lani bi na taki tekmi ostala zadaj," je bila zadovoljna Mišmaš Zrimškova.

Slab dan Mihalinčeve
Maja Mihalinec, druga Slovenka na današnji tekmi, je bila sedma na 60 m (7,46). "Danes ni bil moj dan. Že na ogrevanju sem se nekoliko slabše počutila, pa tudi sam tek ni bil dober. Sicer smo imele na štartu vse slabe reakcijske čase, sama pa sem bila najbolj 'zaspana'. Potem tekmic nisem mogla več ujeti in tekma je bila izgubljena."

Na 60 m je zmagala Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce (7,16), dvakratna olimpijska zmagovalka in devetkratna svetovna prvakinja. Druga je bila Murielle Ahoure (7,22) iz Slonokoščene obale, aktualna svetovna dvoranska prvakinja na 60 m, tretja pa je bila Jamajčanka Natasha Morrison (7,30).