V mandatu Petra Kukovice so najbolj izstopali presežki Primoža Kozmusa, ki je postal olimpijski in svetovni prvak. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V mandatu Petra Kukovice so najbolj izstopali presežki Primoža Kozmusa, ki je postal olimpijski in svetovni prvak. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Kukovica
Peter Kukovica odhaja ob plusu v blagajni AZS-ja. Lani je imela zveza 1.012.095 evrov prihodkov in ob 2.336 evrih presežka pozitivno stanje. Skupni prihodki AZS-ja od leta 2005 so bili 8.399.613 evrov, odhodki pa 8.320.672 evrov. Foto: MMC RTV SLO

40-letni Benčina, ki je bil edini kandidat za predsednika, je v mladih letih nekaj časa treniral tudi atletiko v kranjskem Triglavu. Dobil je vseh 31 mogočih glasov predstavnikov klubov. Prejšnji predsednik Peter Kukovica mu je po izvolitvi predal štafetno palico, s katero običajno tečejo atleti na stadionih.

Velik napredek v mandatu Kukovice
"Osemletni mandat Kukovice je prinesel izreden napredek pri izidih in tudi v organizacijskem delu. To bo težko ponoviti, želim pa si, da bi dosegali podobne rezultate kot v zadnjih letih. Moje prihodnje delovanjem vidim na treh ravneh, na športni (vrhunska, rekreativna ter otroška in mladinska atletika), poslovni (popularizacija, komercializacija, vpetost v mednarodno okolje) ter podporni (infrastruktura, mitingi in tekmovanja ter pravilniki, standardi in komisije). Želim si, da bi večina dosedanje ekipe nadaljevala delo in da bi dobili še koga z novimi idejami ter znanji," je pred volitvami osnovne točke prihodnjega dela AZS-ja izpostavil Benčina ter klubsko atletiko označil kot temelj delovanja zveze.

AZS naj postane najštevilčnejša zveza v državi
Njegova dolgoročna želja je, da bi letno na prireditvah pod okriljem zveze sodelovalo 100 tisoč ljudi, da bi Atletska zveza Slovenije postala najštevilčnejša športna zveza v državi in da bi znova dobili Slovenca v svet evropske zveze. "Že letos si želimo, da bi se reprezentanca prebila v prvo evropsko ligo. Atletika je v ključnem obdobju. Vrhunska selekcija je starejša, potrebujemo mlade, da bodo zapolnili vrzeli. Prav tako bomo skušali nadaljevati rast na finančnem področju, s katerim bomo lahko poskrbeli za celoten razvoj kraljice športov pri nas. To pa bo odvisno od splošnega gospodarskega stanja. Mogoče bo treba storiti tudi kakšen korak na mestu, da bomo lahko pozneje lažje in hitreje nadaljevali," je navedel Benčina.

Kdo sestavlja upravni odbor?
Nov enajstčlanski upravni odbor UO-ja sestavljajo Janez Aljančič (25 glasov), Gabrijel Ambrožič (24), Aleš Cantarutti (24), Iztok Ciglarič (121), Boris Dular (27), Marjan Hudej (29), Dušan Olaj (22), Dušan Prezelj (20), Stane Rozman (25), Tomo Šarf (25) in Marjan Štimec (15). Tanja Malovrh bo še naprej predsednica disciplinske komisije, člani pa so postali Aleksander Cmok, Robert Herga, Aleš Janžovnik, Stanko Pečič, Živa Kravanja in Bojan Ogorevc. Primož Heinz je prav tako ostal predsednik nadzornega odbora, še štirje člani pa so Vojko Arzenšek, Marjan Perkman, Darjo Pungartnik in Pika Hermnina Radmilovič.