Luka Janežič je bil hiter, a je naredil napako. Foto: STA
Luka Janežič je bil hiter, a je naredil napako. Foto: STA
Maruša Černjul
Maruša Černjul je za las zgrešila finale. Foto: Reuters
Cindy Roleder
Cindy Roleder se je veselila zlatega odličja na 60 m z ovirami. Foto: EPA
V Beogradu podelili prvih pet kompletov medalj
Janežič: Celotna tekma je bila zelo nervozna

diskvalificiran v teku na 400 metrov.

V svoji kvalifikacijski skupini je s časom 46,81 osvojil drugo mesto (skupno je to pomenilo tretji izid), a je bil pozneje diskvalificiran, ker je med tekom stopil na sosednjo progo.

Njegov trener Rok Predanič je sprva napovedal pritožbo, a se je po ogledu posnetka premislil, saj je njegov varovanec s celo nogo stopil na črto svoje proge, kar seveda ni dovoljeno.

Janežič: Celotna tekma je bila živčna
"V športu se to dogaja, žal mi je, toda tako pač je. Boli tudi to, da sem bil med kandidati za odličja in je zato vse skupaj še teže. Bila je možnost za stopničke in tega zdaj ni več. Celotna tekma je bila živčna. Že sam start, ko sem dobil rumeni karton. V ponovljenem startu sem potem pazil, da ne bi znova napravil napake, in sem začel precej počasneje. Ko potem po taki poti prideš naprej v naslednji krog tekmovanja, a pozneje izveš, da si bil diskvalificiran, kar mi je povedal trener, zelo boli. Gotovo se mi je za nekaj časa porušil svet," je bil po tekmi skrušen 21-letni slovenski atlet.

Horvatovi zmanjkalo dobre pol sekunde
Debitantka na velikih članskih tekmovanjih Anita Horvat je v isti disciplini s časom 54,65 osvojila 23. mesto. Za preboj v polfinale bi morala teči 54,03, kar ji je letos že uspelo. "Bila je zelo težka tekma in zelo močna konkurenca v skupini. Takoj ko sem včeraj zvečer videla startno listo, sem vedela, da se bom težko po mestih uvrstila v polfinale. Naredila sem napako, ker sem začela prepočasi, to morava delati s trenerjem Rokom Predaničem. Drugi del je bil kar dober, vendar bi lahko nastopila bolje, če ne bi naredila omenjene velike napake," je svoj nastop ocenila 20-letnica.

Na ogrevanju so bili občutki pravi
Petra Koren
je v troskoku s 13,26 osvojila 17. mesto. "Na ogrevanju sem imela prave občutke, zadnji skok je bil posebej dober. Mislila sem, da bom na tekmi nadgradila ogrevalni skok in 13,50 metra, vendar potem nisem tekla do konca, kot bi morala, in ni bilo prave daljave. Mogoče je bila vzrok trema, malo je vplivala glava na vse skupaj," je bila slabe volje Korenova, ki je najboljši troskok opravila v prvi seriji, nato pa je skočila še 12,17 in 11,47.

Tudi Černjulova brez finala
Maruša Černjul iz celjskega Kladivarja je v popoldanskih kvalifikacijah v skoku v višino delila deveto mesto in se z 1,86 metra ni uvrstila v sobotni finale.

26-letna Černjulova je začetno višino 1,70 m izpustila, na 1,76 m je bila uspešna v prvem poskusu, nato še na 1,81 m in 1,86 m. V ameriškem Lincolnu je Černjulova 6. februarja lani dosegla svoj osebni dvoranski rekord 1,90 m, to pa je bila tudi naslednja kvalifikacijska višina. V prvem skoku ji ni uspelo, kljub temu pa je delila četrto mesto, ker so bile pred tem v prvih poskusih uspešne le tri atletinje.

Peto mesto je delila še po neuspešnem drugem poskusu, v tretjem skoku, medtem je izgubila še tri mesta, pa je bila zelo blizu uspeha, vendar se je letvice z nogami dotaknila ravno toliko, da je padla s stojala. Osmo mesto je delila še pred zadnjim skokom v kvalifikacijah, ko je nastopila Čehinja Michaela Hruba. Letvica se je zelo zamajala, vendar ni padla in s tem je bil zaokrožen krog osmih finalistk.

"Tako blizu, pa tako daleč. Razočarana sem. Do 1,90 m skoki niso bili slabi, potem pa kot da bi povlekla ročno zavoro in zaleta nisem odtekla pravilno. Sem sicer tudi stiskala pesti, da ne bi bila zadnja tekmovalka uspešna, čeprav se to ne spodobi, pa ni nič pomagalo. Žal mi je tudi tretjega skoka na 1,90 m, ko sem letvico podrla z meči, ker je bil to moj najboljši skok dneva," je povedala 177 cm visoka atletinja celjskega Kladivarja. Lani je bila finalistka evropskega prvenstva v Amsterdamu (9.) in 21. na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Julija lani je v domačem Celju z 1,93 m dosegla osebni rekord na prostem.

Takoj po tekmi v srbski prestolnici bo odpotovala v ZDA na magistrski študij prehrane in zdravja, je pa tudi asistentka profesorja na Univerzi Nebraska v Lincolnu. V letošnji sezoni, ko je zaradi zdravstvenih težav precej manj trenirala, kot bi sicer, je že sredi januarja dosegla svoj izid sezone (1,87 m). "Že v nedeljo se vračam v ZDA in se bom ob siceršnjem delu in študiju še bolj posvetila treningom. Upam samo, da bom ostala zdrava in bom lahko nemoteno trenirala. Prav zaradi tega to zimo vadbe nisem mogla opraviti, kot sem načrtovala, in sem zato skakala s krajšega zaleta," je sklenila Černjulova.

Drugi dan prvenstva bo ob 18.05 v finalu skoka s palico od slovenskih predstavnikov nastopila še Tina Šutej.

Šprint na ovirah dobila Rolederjeva in Pozzi
Prvi dan so podelili pet kompletov medalj. Zlata odličja so osvojili Poljak Piotr Lisek v skoku s palico (5,85 m), v peteroboju Belgijka Nafissatou Thiam (4.870 točk), v suvanju krogle Madžarka Anita Marton (19,28 m), v teku na 60 m z ovirami pa sta slavila Nemka Cindy Roleder (7,88) in Britanec Andy Pozzi (7,51).

Martonova je z izidom sezone na svetu v suvanju krogle za skoraj meter premagala vso konkurenco. Lisek je upravičil vlogo favorita in zaradi manj poprav osvojil zlato, saj sta prav tako s 5,85 metra na drugem in tretjem mestu sledila Konstadinos Filippidis z grškim rekordom in Poljak Pawel Wojciechowski.

Na 60 m z ovirami so kar dvakrat ponovili štart, zaradi prehitrega začetka najprej diskvalificirali eno tekmovalko, nato odločitev spremenili in po drugem neuspešnem štartu pokazali le opomine. Tretjič je šlo in Nemčija se je potem veselila dveh odličij, Rolederjevi se je na zmagovalnem odru pridružila Pamela Dutkiewicz, ki je bila tretja (7,95), srebro pa je pripadlo branilki naslova Alini Talaj iz Belorusije (7,92).

V izredno izenačenem moškem finalu te discipline so prvo četverico ločile štiri stotinke; drugi je bil branilec naslova Francoz Pascal Martinot Lagarde (7,52), tretji pa Čeh Petr Svoboda (7,53).

Ženski mnogoboj je ponovno pripadel Thiamovi, ki je v sedmeroboju lani že osvojila olimpijsko zlato. Srebro je z avstrijskim rekordom osvojila Ivona Dadić (4.767), tretja je bila Madžarka Gyorgyi Zsivoczky-Farkas (4.723).

Finalne odločitve 1. dne,              
                                       
60 m ovire (M):                        
 1. A. POZZI            VB        7,51 
                                       
Palica (M):                            
 1. P. LISEK           POL        5,85 
                                       
60 m ovire (Ž):                        
 1. C. ROLEDER         NEM        7,88 
                                       
Krogla (Ž):                            
 1. A. MARTON          MAD     * 19,28 
                                       
Peteroboj:                             
 1. N. THIAM           BEL  4.870 točk 
                                       
* - najboljši izid sezone na svetu   
V Beogradu podelili prvih pet kompletov medalj
Janežič: Celotna tekma je bila zelo nervozna