Marion Jones grozi odvzem vseh medalj iz Sydneyja. Foto: EPA
Marion Jones grozi odvzem vseh medalj iz Sydneyja. Foto: EPA
Tim Montgomery in Marion Jones
Tim Montgomery in Marion Jones iz časov, ko sta še bila največja zvezdnika svetovne atletike. Foto: EPA
Marion Jones in C. J. Hunter
C. J. Hunter in Marion Jones sta se ločila leta 2001. Foto: EPA
Odličja Jonesove sad dopinga

Novico je prvi objavil časnik Washington Post, ki piše, da je Jonesova to v pismu zaupala družinskim članom in prijateljem. Steroid tetrahidrogestrinon (THG) je začela uporabljati leta 1999 in ga je jemala dve leti. Rekoč, da gre za prehranski dodatek iz lanenih semen, ji ga je ponudil njen nekdanji trener Trevor Graham. Jonesovo danes čaka zaslišanje na sodišču v New Yorku, kjer naj bi vse skupaj tudi uradno priznala.

"The clear" do leta 2003 neizsledljiv
THG je poznan tudi pod imenom "the clear" (čisti), saj je bil do leta 2003, ko je njegov vzorec ameriški protidopinški komisiji predložil prav Graham, neizsledljiv.

Odvzem kolajn in trije meseci zapora?
31-letna Jonesova je na OI-ju v Sydneyju osvojila pet kolajn. Zlata je bila na 100 in 200 metrov ter na štafeti 4 x 400 metrov, bron pa je dobila v skoku v daljino in s štafeto 4 x 100 metrov. Zdaj ji grozi odvzem vseh teh kolajn, v pismu pa je zapisala, da pričakuje tudi trimesečno zaporno kazen, ker je lagala preiskovalcem. Graham je bil že lani obtožen laganja preiskovalcem, vendar se je zagovarjal kot nedolžen. Sojenje je predvideno za 26. november.

Začelo se je z Balcom
Jonesova je od leta 2004, odkar je proti njej vodil preiskavo Mednarodni olimpijski komite, uživanje nedovoljenih poživil vztrajno zanikala. V "čistost" njenih dosežkov so začeli dvomiti pred štirimi leti, ko je izbruhnila afera glede delovanja laboratorija Balco (Bay Area Laboratory Co-Operative), s katerim je sodelovala tudi sama. Ustanovitelj laboratorija Victor Conte jo je že takrat obtožil dopinga.

V slabi družbi
Leto pozneje je njen nekdanji mož C. J. Hunter povedal, da je tudi osebno vbrizgaval prepovedana poživila v njeno telo, njenemu naslednjemu partnerju Timu Montgomeryju pa so decembra 2005 na podlagi dokumentov, ki so bili zaseženi v preiskavi Balca, naložili dveletno prepoved tekmovanja. Dan pozneje je sporočil, da končuje kariero in zapušča Marion.

Njeno ime maže tudi EPO
Lani so na ameriškem državnem prvenstvu v urinu Jonesove najprej našli eritropoietin (EPO), vendar je bil drugi vzorec negativen. Letos spomladi se je poročila z znanim šprinterjem z Barbadosa, Obadelejem Thompsonom.

M. R.

Odličja Jonesove sad dopinga