Wilson Kipsang Kiprotich je zaznamoval 40. berlinski maraton. Foto: EPA
Wilson Kipsang Kiprotich je zaznamoval 40. berlinski maraton. Foto: EPA
Florence Kiplagat
Florence Kiplagat je vse tekmice premagala z več kot minuto naskoka. Foto: Reuters
Kipsang Kiprotich novi rekorder v maratonu

Tek je minil predvsem v znamenju kenijskih atletov, ki so osvojili prvih pet mest. Za novim svetovnim rekorderjem sta najmanj zaostala Eliud Kipchoge (2:04:05) in Geoffrey Kipsang (2:06:26).

Kipsang Kiprotich: Še so rezerve
"Videl sem, da lahko izboljšam rekord, saj sem imel na progi vse podatke o časih. Proti koncu nisem bil utrujen, zato sem lahko stopnjeval ritem. Ta proga v Berlinu je zelo lepa, navijači so odlični, tudi zato nisem presenečen, da sem rekord popravil kar za 15 sekund. Zelo dobro sem pripravljen, in čeprav je bilo danes precej vetra, mislim, da lahko v prihodnje še popravim današnjo doseženo znamko," je bil po zgodovinskem dosežku dobre volje 31-letni Kipsang Kiprotich.

Za zmago dobil 90.000 evrov
V sončnem, a razmeroma hladnem vremenu (10 stopinj Celzija) se je na progo podalo okrog 40.000 tekačev. Kenijec je bil za zmago nagrajen s 40.000 evri, še dodatnih 50.000 evrov pa je dobil za nov svetovni rekord.

V Berlinu doseženih pet rekordov
Na tej progi je bilo doseženih zadnjih pet svetovnih rekordov v najdaljši olimpijski atletski disciplini. Zadnji je bil postavljen pred dvema letoma, ko je svetovni rekord postavil Kenijec Patrick Makau (2:03:38).

Svetovni rekord v konkurenci nad 40 let
Tudi v ženski konkurenci je zmaga romala v Kenijo, s časom 2:21:13 je slavila Florence Kiplagat. Druga je bila njena rojakinja Sharon Cherop (2:22:28), tretja pa Nemka Irina Mikiteknko, ki je s časom 2:24:54 postavila nov svetovni rekord v kategoriji nad 40 let.

Kipsang Kiprotich novi rekorder v maratonu