Primož Kozmus ima s svetovnih prvenstev zlato, srebro in bron. Kaj bo v vitrine dodal v ponedeljek? Foto: EPA
Primož Kozmus ima s svetovnih prvenstev zlato, srebro in bron. Kaj bo v vitrine dodal v ponedeljek? Foto: EPA
Krisztian Pars
Kot kaže, bo Madžar Krisztian Pars največji konkurent Primoža Kozmusa v boju za zlato medaljo. Foto: EPA
Kozmus zanesljivo v finale
Prvi zlati odličji Kiplagatovi in Farahu

33-letni Brežičan, svetovni prvak iz Berlina 2009 in olimpijski prvak, je tako napovedal, da se bo tudi v Moskvi boril za najvišja mesta.

Izmed preostalih tekmovalcev sta dlje vrgla le olimpijski prvak Madžar Krisztian Pars (79,06 m) in Čeh Lukaš Melich (78,52 m).

Kozmus: Cilj v finalu je jasen - zmaga
"Vesel sem, da sem uresničil prvi zastavljeni cilj in se z enim samim metom uvrstil v finale. Tam bo moj cilj jasen. Želim si zmago, in to bom skušal tudi uresničiti. Moj današnji met je bil tehnično dober, manjkalo pa je nekaj hitrosti v krogu za izmet. V prvem metu pač nisem šel na vse in na vso moč. Torej, potrebujem večjo hitrost in tehnično podoben met kot danes," je boj za šesto zaporedno medaljo na velikih tekmovanjih napovedal Kozmus.

Kozmus želi presenetiti Parsa
Kaj meni o tekmecih? "V finalu bo zanimivo, ni pa jih osem, ki bi metali zelo daleč. Pars je v kvalifikacijah vrgel 79, Melich čez 78 m in je zelo dobro pripravljen. Je rizičen metalec, lahko pa vrže zelo daleč. Prva serija v prvi skupini je bila sicer zelo slaba. Murofuši ni pripravljen, on me je presenetil v negativnem pogledu. Mislim, da ni konkurenčen. Poljak Pawel Fajdek je prav tako rizičen, tu je bil v kvalifikacijah šele deveti, lahko pa je bistveno boljši. Že v prvem metu finala bom šel na polno. S tem želim presenetiti Parsa, ki je bolje pripravljen od mene, upal bom tudi na njegove napake. Predvsem pa se bom osredotočil nase, ker je to posamičen šport in predvsem boj s samim seboj in kladivom," je sklenil Kozmus.

Finale najboljše dvanajsterice se bo začel v ponedeljek ob 18.30, tudi s prenosom na TVS 2 in na MMC-ju. Naslov iz Daeguja 2011 brani Japonec Kodži Murofuši, ki je tokrat vrgel 76,27 m.

Kladivo (M), finalisti:        
 . K. PARS     MAD     79,06
 . L. MELICH    ČEŠ     78,52
 . P. KOZMUS    SLO     78,10
 . D. NAZAROV    TŽK     77,93
 . S. LITVINOV   RUS     77,41
 . M. LOMNICKY   SLK     76,97
 . S. ZIOLKOWSKI  POL     76,85
 . K. MUROFUŠI   JAP     76,27
 . P. FAJDEK    POL     76,17
 . M. ESSER     NEM     75,90
 . N. VIZZIONI   ITA     75,38
 . J. ŠAJNOV    BLR     75,18
                   
  Finale bo v ponedeljek ob 18.30.  
Kozmus zanesljivo v finale
Prvi zlati odličji Kiplagatovi in Farahu