Glava je čista, telo pripravljeno na garanje: Primož Kozmus se vrača z mislijo na London 2012. Njegova prva tekma bo junija, ko bo nastopil za reprezentanco. Foto: EPA
Glava je čista, telo pripravljeno na garanje: Primož Kozmus se vrača z mislijo na London 2012. Njegova prva tekma bo junija, ko bo nastopil za reprezentanco. Foto: EPA
Vlado Kevo in Primož Kozmus
Vlado Kevo (levo) ni vedel za Kozmusovo vrnitev, vendar naj bi bil tudi v prihodnje glavni trener slovenskega šampiona. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Navijači bodo lahko spet spremljali njegove podvige. Foto: MMC RTV SLO
Kozmus pojasnil razloge za vrnitev

V slogu "najprej štalca, pol' pa kravca" je aktualni olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva že začel iskati finančno pomoč za svoj nov projekt, še preden je javnost izvedela za njegovo vrnitev. Tudi treningom se je že povsem podredil, brez skrbi, ker kladivo še ne leti več kot 67 metrov. Danes je skrbno varovana skrivnost po krivdi Pahorjevega kabineta predčasno prišla na plan, Primožu pa je nenehno brnel telefon (na klice ni odgovarjal), obiskali pa so ga tudi novinarji v Brežicah, za katere si je vzel čas. Med njimi sta bila tudi Goran Rovan in Andreja Okorn s TV Slovenija.



Zakaj se kar naenkrat vračate?
Potreboval sem čas, da se odpočijem od treninga in ljudi. Še mož in žena včasih ne gresta skupaj. Po odmoru čutim, da sem sposoben sodelovati z vsemi. Vrnitev sem načrtoval že nekaj časa, vmes tudi treniral, novico pa sem želel sporočiti na razglasitvi atletov leta 12. novembra, vendar je prej prišla v javnost. Vračam se, ker sem pogrešal šport. Mislim, da lahko še vedno dosegam vrhunske rezultate, in upam, da bom zbral dovolj energije za nove uspehe.

S trenerjem Vladom Kevom se že en mesec nista slišala. Bo vaša ekipa taka, kot je bila, ali bodo kakšne spremembe?
Ekipa bo približno enaka, verjetno pa bomo povabili še koga zraven. Moram se še pogovoriti z vsemi. Imam svoj scenarij, prepričan sem, da bomo lahko sestavili dobro ekipo.

Kdaj boste prvič tekmovali?
Prvi nastop bo junija za reprezentanco Slovenije, drugi morda kar na svetovnem prvenstvu, odvisno od pripravljenosti.

Kakšni so vaši cilji?
Glavni cilj so olimpijske igre leta 2012, če bo že prej prišel kakšen uspeh, toliko bolje. Upam, da bom čim prej konkurenčen.

Vas enoletni premor ne skrbi?
Tudi prej sem imel presledke zaradi poškodb. Pomembno je, da je glava spočita, glede telesa me ne skrbi. Sem optimist.

Verjetno boste morali do cilja korak za korakom?
Ne vidim težav, imam dovolj izkušenj. To bo spet rutinski pristop k pohodu v vrh. To ni nič novega zame, to pot sem že prehodil.

Je zdaj na prvem mestu spet atletska kariera ali še vedno družina?
Seveda, še vedno je družina na prvem mestu, šport pa sodi zraven.

Kaj ste danes govorili s premierjem Borutom Pahorjem?
Formalnosti, vseeno pa bo to verjetno spet odmevalo v javnosti. Povsod iščem pomoč - v gospodarstvu in v politiki. Mislim, da je prav, da vsi sodelujemo pri tako velikem projektu, kot je ubranitev naslova olimpijskega prvaka. Brez skrbi, javne finance ne bodo obremenjene. Gre navsezadnje za pomoč z vseh strani, ena stran je gotovo predsednik vlade, tudi iz opozicije bom dobil pomoč, da ne bo očitkov, da pripadam kakšni opciji. Mislim, da je prav, da sodelujemo na ta način.

Kaj pravijo pri atletski zvezi?
Stojijo mi 100-odstotno ob strani. Z njimi sem se pogovarjal dalj časa. Nič, skupaj nadaljujemo delo.

Kozmus pojasnil razloge za vrnitev