Ljubljanske ulice bodo spet preplavili tekači. Foto: BoBo
Ljubljanske ulice bodo spet preplavili tekači. Foto: BoBo
Sisay Lemma
Etiopijec Sisay Lemma je prvi favorit ljubljanskega maratona. Foto: EPA
Etiopijec Lemma prvi zvezdnik ljubljanskega maratona
V Ljubljani zaradi maratona številne cestne zapore

Največja športno-rekreativna prireditev v državi se je sicer začela z odprtjem tekaškega sejma že v četrtek, v soboto bodo potekali teki otrok in mladine, v nedeljo pa bo najprej ob 8.30 start teka na 10 km, na 21 in 42 km pa se bodo tekači podali ob 10.30.

Prvo ime Etiopijec Sisay Lemma
Prvo ime ne le letošnjega, ampak tudi vseh dosedanjih maratonov v slovenski prestolnici je Etiopijec Sisay Lemma, ki je šesti po izidih sezone na svetu ter med dvajseterico vseh časov; 2:04:08 je tekel konec januarja za peto mesto na maratonu v Dubaju. Organizatorji so povabili še nekaj zelo dobrih maratonk in maratoncev, vsi pa so dejali, da bo dosežen čas odvisen od vremena; napovedanih je 14 stopinj Celzija in dež.

"Prvič sem v Sloveniji, vesel sem, da sem lahko na povabilo organizatorjev tu z ženo in majhnim otrokom. Sem dobro pripravljen, kar sem dokazal letos z dobrim nastopom v Pragi. Sem vrhunski atlet in na vsaki tekmi dam vse od sebe, to je moje spričevalo za naslednje tekme. Posebej sem se pripravljal prav za maraton v slovenski prestolnici, želim si, da bi imeli tudi dobre narekovalce ritma," je dejal prvi zvezdnik maratona Lemma.

Predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih je izpostavil, da je letošnji maraton eden najpomembnejših doslej, saj si želijo pridobiti najvišji zlati znak Mednarodne atletske zveze (IAAF), za kar bo treba teči tudi ustrezen izid, zato so skušali pritegniti najboljše tekače, ki so bili na voljo ta čas.

Gabrijel Ambrožič, ki je bil skupaj z Borutom Podgornikom zadolžen za tuje tekače, je izpostavil, da je cilj doseči čas 2:07 pri moških in pri ženskah 2:24. "To so evropsko primerljivi rezultati. Vreme se kisa, vendar se mu je treba prilagoditi," je navrgel Ambrožič. Podgornik je dodal, da bodo poleg tradicionalno močnih Kenijcev in Etiopijcev nastopili tudi dobri maratonci iz Ugande, Eritreje, Ukrajine, Romunije in Moldavije.

Kršinarjeva in Puhar le na 21 km
Najboljših Slovencev ne bo na teku na 42 km, ta čas najboljša se bosta za zmago v moški in ženski konkurenci pomerila na 21 km, vendar le za državna naslova, tudi na tej razdalji so favoriti Afričani.

V zadnjih letih je najboljša slovenska tekačica v polmaratonu Neja Kršinar, ki svoj prvi maraton načrtuje spomladi naslednje leto: "Po lanskih poškodbah sem letos super pripravljena. Skušala se bom potruditi in doseči kar največ. Nisem si še upala teči na 42 km, spomladi pa bom skušala doseči normo za olimpijske igre 2020 v Tokiu."

Rok Puhar je lani na začetku maratonske kariere tekel čas 2:17. "Moja sezona ni taka, kot sem pričakoval, ker me je zveza črtala s seznama in nisem mogel nastopiti na evropskem prvenstvu. To je vplivalo na mojo celotno sezono in šele septembra sem počasi začel pridobivati motivacijo in dobre občutke za tek. Septembra sem začel sodelovati z Romanom Kejžarjem (državnim rekorderjem na 42 km in najboljšim slovenskim maratoncem v zgodovini, op. STA). Decembra bom nastopil na maratonu v Valencii, Ljubljana pa je tudi zelo pomembna tekma, vendar ne načrtujem, da bom tekel v ritmu afriških tekačev," je povedal Puhar.

Etiopijec Ayele Abshero je svoje najboljše izide dosegal pred nekaj leti. V zadnjem času se njegova forma znova dviga, 2:07,19 je tekel v Hamburgu, lani pa 2:08. "Zelo resno se pripravljam na ljubljanski maraton, ki je moj glavni cilj sezone; 2:04 sem že tekel pred šestimi leti, potem pa sem imel težave s poškodbami, s svojo zvezo in tedanjo ekipo. Zdaj me trenira brat, tudi druge stvari pri organizaciji so se izboljšale. Moje telo se vse bolje odziva na treninge in tekme. Želim si, da bi zmagal ali bil najmanj drugi, izid pa bo odvisen od vremena," je ocenil Abshero.

Etiopijec Lemma prvi zvezdnik ljubljanskega maratona
V Ljubljani zaradi maratona številne cestne zapore