Martina Ratej je z metom 61,62 metra v Londonu 2012 osvojila sedmo mesto na olimpijskih igrah, a naj bi si pri tem pomagala z nedovoljenimi poživili. Na največjih tekmovanjih je bila to sicer najdaljša daljava v karieri Ratejeve. Državni rekord, 67,16 m, je postavila 14. maja 2012 na mitingu Diamantne lige v Dohi. Foto: Reuters
Martina Ratej je z metom 61,62 metra v Londonu 2012 osvojila sedmo mesto na olimpijskih igrah, a naj bi si pri tem pomagala z nedovoljenimi poživili. Na največjih tekmovanjih je bila to sicer najdaljša daljava v karieri Ratejeve. Državni rekord, 67,16 m, je postavila 14. maja 2012 na mitingu Diamantne lige v Dohi. Foto: Reuters

"Šokiralo me je, ko sem to izvedela, saj prepovedanih poživil nisem jemala. V tistem obdobju sem imela operacijo, zato menim, da je lahko le tako omenjeno sredstvo prišlo v moje telo. O vsem tem imam pripravljeno tudi obsežno zdravstveno dokumentacijo in dokazila," je že dopoldne za STA pojasnila Ratejeva.

Na Svetovno protidopinško organizacijo (Wada) je poslala več centimetrov visok kup zdravstvene dokumentacije iz tistega obdobja, za katero upa, da bo zadostovala, da ne bo dobila prepovedi nastopanja. Če se ji bo v nadaljevanju postopka dokazala zloraba poživil, jo čaka kazen Mednarodne atletske zveze.

Popoldne je bila v prostorih njenega kluba Kladivar na atletskem stadionu v Celju novinarska konferenca. Ratejeva na podlagi zdravstvene dokumentacije trdi, da je prepovedani steroid klostebol prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred olimpijskimi igrami: "Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, dolgo sem se borila s to težavo, teden dni pa sem dobivala klostebol z zdravili, ki jih dajejo med zdravljenjem tudi drugim." Dodala je, da je na začetku leta 2012 tudi zaprosila za zdravstveno izjemo.

"Tedaj se je borila za svoje življenje, česar pa nismo razglašali javno. In zato tedaj tudi nihče od nas ni razmišljal o metu kopja, ampak le o njenem zdravju. V obdobju iger je imela več operativnih posegov," je povedal Andrej Hajšek, ki je bil njen trener večji del kariere, tudi v Londonu.

Martina Ratej si želi, da njen dopinški primer hitro rešijo

Ponovno testiranje vzorcev iz Londona 2012
Mednarodna testna komisija (ITA) je 14. januarja letos obvestila vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) o ponovni analizi že odvzetih vzorcev športnikov, ki so nastopili na OI v Londonu. Omenjena analiza je pri Ratejevi pokazala na vsebnost klostebola, ki je na prepovedani listi Wade in spada med eksogenične anabolične androgene steroide. Atletinja iz Loč pri Slovenskih Konjicah je za pozitiven izid izvedela 16. januarja.

Ratejeva je priznala, da so bile v njenem vzorcu izpred osmih let res sledi klostebola, vendar zelo majhne. Kljub temu ne bo zahtevala testiranja vzorca B, "ker bi bil tudi ta pozitiven in bi samo podaljšala proces odločanja".

Šokiralo me je, ko sem to izvedela, saj prepovedanih poživil nisem jemala. V tistem obdobju sem imela operacijo, zato menim, da je lahko le tako omenjeno sredstvo prišlo v moje telo. O vsem tem imam pripravljeno tudi obsežno zdravstveno dokumentacijo in dokazila.

Martina Ratej

Ogroženo sredozemsko zlato iz leta 2013
Zdaj 38-letna Martina Ratej je pred osmimi leti v Londonu v finalu z metom kopja 61,62 m daleč zasedla 7. mesto, kar je eden njenih največjih uspehov atletske kariere. Potem je Ratejeva uspešno tekmovala in bila redna udeleženka finalov na velikih tekmovanjih, a odličje ‒ zlato ‒ je osvojila le na sredozemskih igrah 2013 v Mersinu v Turčiji. Med vidnejšimi uvrstitvami zadnjih osmih let izstopa še 4. mesto na evropskem prvenstvu 2018 v Berlinu, medtem ko je bila na lanskem svetovnem prvenstvu v Dohi deseta.

Vodstvo OKS-a je slovensko rekorderko v skladu s protidopinškimi pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) takoj pisno seznanilo z ugotovitvami iz Lozane. Prav tako z njenimi pravicami v zvezi z omenjenim primerom.

"Dva dni se bom malo umaknila od javnosti, vse skupaj je bilo od sredine januarja zame zelo stresno. Potem pa bom začela trenirati in v kakšnih dveh do treh tednih mogoče lahko že pričakujem odgovor Wade. Če bo meni naklonjen, bom nadaljevala s pripravami za OI v Tokiu, normo že imam, drugače pa bom morala sprejeti kakšno drugo odločitev. Želim si le, da bi Wada odločila čim prej," je dejala Ratejeva.

Therese Johaug dominira v smučarskem teku, vse odkar se je vrnila po prestani dopinški kazni, ko so pri njej našli enako snov kot pri Martini Ratej. Foto: EPA
Therese Johaug dominira v smučarskem teku, vse odkar se je vrnila po prestani dopinški kazni, ko so pri njej našli enako snov kot pri Martini Ratej. Foto: EPA

Isto snov našli tudi pri Theresi Johaug
Klostebol se pogosto pojavlja v prehranskih nadomestilih, zaradi česar je v preteklosti že zakrivil nekaj dopinških primerov. Med drugim je bil leta 2012 kaznovan bejzbolist Freddy Galvis (Philadelphia Phillies), leta 2016 še en bejzbolist Dee Gordon (Miami Marlins) in italijanska odbojkarica na mivki Viktoria Orsi Toth, udeleženka olimpijskih iger v Riu 2016.

Prav klostebol so leta 2016 našli tudi v urinskem testu norveške smučarske tekačice Therese Johaug. Johaugova se je izgovarjala, da je uporabila zaščito za ustnice, ki naj bi vseboval klostebol. Na koncu je bila Norvežanka kaznovana z 18-mesečno prepovedjo nastopanja in je ostala tudi brez olimpijskih iger v Pjongčangu 2018.