Kljub tekmovalnemu suspenzu metalka kopja Martina Ratej nadaljuje s treningi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Kljub tekmovalnemu suspenzu metalka kopja Martina Ratej nadaljuje s treningi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com

"Mednarodni olimpijski komite oziroma njegov pooblaščenec je sporočil le, da reševanje primera še poteka," je takoj po treningu na stadionu celjskega Kladivarja povedala Martina Ratej. "Treniram še vedno, a se mi pozna, da nimam take motivacije, kot sem jo imela prej. A me vadba psihično nekoliko razbremeni," je pojasnila Ratejeva.

Martina Ratej: Klostebol prišel v telo med zdravljenjem ginekoloških težav

Še vedno upa, da bo primer rešen njej v prid, saj je ob objavi pozitivnega primera povedala, da je sredstvo, ki so ga našli v njenem vzorcu, v telo prišlo v procesu zdravljenja in je zato zaprosila tudi za zdravniško izjemo, kot določajo pravila.

"Čakam na končni odgovor. Glede na skopo obvestilo, da je primer v postopku, ne morem niti približno vedeti, kdaj se bo to zgodilo. V tej sezoni zaradi pandemije novega koronavirusa ni nobenega velikega atletskega tekmovanja in tudi ni mogoče doseči olimpijske norme. Sama jo že imam in bom nastopila naslednje leto v Tokiu, če bo moj primer rešen tako, kot pričakujem," je pojasnila Ratejeva.

Ponovno testirali vzorec iz Londona 2012
Mednarodna testna agencija (ITA), ki jo je ustanovil Mednarodni olimpijski komite, je v analizi vzorca Ratejeve odkrila prisotnost prepovedanega klostebol metabolita. To so ugotovili v ponovni analizi že odvzetih vzorcev športnikov, ki so nastopili na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, kjer je bila Ratejeva sedma, kar je njen najboljši olimpijski dosežek.

Klostebol naj bi po zdravstveni dokumentaciji, ki jo je pridobila, prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred olimpijskimi igrami. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, v tistem času je imela tudi več operativnih posegov.

Ratejeva je pristojnim že 10. marca poslala več centimetrov visok kup zdravstvene dokumentacije iz tistega obdobja, za katero upa, da bo zadostovala, da ne bo dobila prepovedi nastopanja.

Slovenska protidiopinška organizacija o tem primeru ni dobila nobenega obvestila, ker tudi ni stranka v postopku. Odkar je Ratejeva začasno suspendirana, je bilo v vmesnem času sicer zaključenih že kar nekaj primerov z izrečeno kaznijo prepovedi nastopanja.