Organizatorji pričakujejo nov rekord Ljubljanskega maratona. Foto: BoBo
Organizatorji pričakujejo nov rekord Ljubljanskega maratona. Foto: BoBo
Do zdaj je prijavljenih več kot 28.000 tekačev. Foto: BoBo
Za zmagovalca Ljubljanskega maratona 30.000 evrov

V soboto bo v okviru tekmovanj potekalo prvenstvo Slovenije v uličnem teku za osnovne (2 km) in srednje šole (3,5 km), dan pozneje pa državno prvenstvo v polmaratonu. V soboto bodo pripravili tudi promocijski tek (600 m in 1.600 m), Lumpi tek (200 m) in Fun tek (3,5 km). Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in uršulinsko cerkvijo, cilj pa bo na Kongresnem trgu.

Trasa bo potekala v središču mesta in njegovi okolici, četrtič pa bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem samem krogu. V nedeljo se bo tek na 10 km začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov pa ob 10.30. Med maratonci ne bo najboljših slovenskih tekačev, prireditelji pa računajo na nov rekord maratonske razdalje.

Lani zmeda ob koncu teka
Predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih se je znova dotaknil lanskega zapleta, ko so štirje tekači v zaključku napačno zavili in odtekli dodatnih 800 metrov, ob tem pa ostali brez rekorda. Meni, da je bila denarna kompenzacija prava rešitev: "Dva od tistih štirih tekačev sta se letos spet prijavila in računamo, da bosta uspešno odtekla maraton." Razdrih je dodal, da so povabili vse najboljše slovenske maratonce, ki so se opravičili in udeležbi odpovedali.

"Porast je več kot petodstoten. Program začnemo v četrtek s sejmom Tečem na Gospodarskem razstavišču s programi, ki se nanašajo na tek. Letos pričakujemo na sejmu 50.000 ljudi. Prireditev se začne v soboto z Lumpi tekom. Nadaljujemo s šolskimi teki. Soboto končujemo s fun tekom za tuje tekače, da spoznajo mesto. Konec dneva bo odprtje s sprejemom tujih tekmovalcev in predstavitvijo najboljših tujcev. V nedeljo pa klasika. Začnemo z 10-kilometrskim tekom, potem sledita 42- in 21-kilometrski tek," je med drugim navedel direktor maratona Gojko Zalokar. Ob tem je izpostavil tri novosti, manjšo spremembo trase, ki bo omogočila hitrejši tek, umik trase okoli Kliničnega centra, da bo ta brez težav obratoval, in prehode čez traso za gledalce.

Nov rekord absolutni cilj
Gabrijel Ambrožič
, zadolžen za vrhunske tuje atlete, pravi, da je tekaška zasedba najmočnejša do zdaj, saj sta med prijavljenimi dva tekača s časom na 42 km z 2:05: "Absolutno je letošnji cilj nov rekord." Dodal je, da so pripravili boljše denarne nagrade tako za zmagovalca, morebitnega rekorderja, kot tudi zmagovalca državnega prvenstva v polmaratona in absolutnega zmagovalca 21-kilometrske razdalje.

Organizatorji so za tekače in po enega spremljevalca za oba tekmovalna dneva zagotovili brezplačen prevoz z vsemi avtobusnimi linijami mestnih avtobusov, če pokažejo startno številko ali akreditacijo. Parkirati bo mogoče na parkiriščih na Dolgem mostu, Barju in v Stožicah ter se z avtobusom pripeljati v središče, kjer bodi skupaj z okolico številne zapore cest.

Lani sta na maratonski razdalji zmagala Kenijca Laban Mutai (2:09:16) in Purity Changwony (2:29:31). Na polkrajši razdalji sta slavila Peter Lamovec (1:07:51) in Sonja Roman (1:17:50), oba sta postala državna prvaka na 21-kilometrski razdalji. Na 10 kilometrov sta bila prva Blaž Grad (31:44) in Laura Stauber (37:14).

Za zmagovalca Ljubljanskega maratona 30.000 evrov