Renaud Lavillenie je po 20 letih izboljšal rekord Sergeja Bubke. Foto: EPA
Renaud Lavillenie je po 20 letih izboljšal rekord Sergeja Bubke. Foto: EPA
Svetovni rekord Lavillenieja

To je centimeter boljši dosežek od prejšnjega rekorda, ki ga je imel od 21. februarja leta 1993 v lasti legendarni Ukrajinec Sergej Bubka.

"Svetovni rekord! 6,16 m v prvem poskusu! Fantastično, še zdaj sem v zraku ..." je na družbenem omrežju Twitter zapisal novi svetovni rekorder, ki je predtem dvakrat podrl letvico na 6,01 m.

"Bilo je preprosto, neverjetno! Nikoli nisem uporabil te palice za takšno višino. V prvem poskusu sem si le želel čim boljši skok, sem pa letvico nastavil na 6,16 m, ker je to najboljši kraj za izboljšanje svetovnega rekorda Sergeja Bubke," je dejal 27-letni Francoz, ki mu je čestital tudi že prejšnji rekorder Bubka. Zanimivo, tudi on je imel najboljši dosežek z mitinga v Donjecku. Bubka je bil zelo vesel, da je Lavillenieju uspelo izboljšati rekord prav v mestu, kjer zdaj živi.

Rekord na prostem je 6,14 metra
Lavillenie, sicer olimpijski prvak iz Londona, je v zadnjem času večkrat nakazal, da je sposoben preskočiti Bubko, nazadnje je januarja dvakrat izboljšal osebni rekord, ko je najprej v Rouenu preskočil 6,04 m, nato pa v Bydgoszczu še 6,08 m.
Bubka je še naprej lastnik rekorda na prostem. 6,14 m je preskočil leta 1994 v Sestrieru. Rekord Lavillenieja na prostem je 6,02 m iz lanskega leta.

Svetovni rekord Lavillenieja