Po nastopajočih najštevilčnejši maraton na svetu je odpovedan. Foto: EPA
Po nastopajočih najštevilčnejši maraton na svetu je odpovedan. Foto: EPA

Ena največjih športnih prireditev v New Yorku bi morala biti na sporedu 1. novembra, a so jo organizatorji zaradi pomislekov glede zagotavljanja varnosti in zdravja tekmovalcev ter ostalih tekačev odpovedali.

Sorodna novica Jepkosgeijeva in Kamworor zmagovalca maratona v New Yorku

Tistim, ki so bili registrirani za tek, bodo 15. julija sporočili možnosti za povrnitev stroškov ali možnosti nastopa v letu 2021.

Drugič v zgodovini maratona se bo zgodilo, da prireditve v koledarskem letu ne bo. Nazadnje leta 2012, ko je prireditev odpadla zaradi orkana Sandy, ki je pustošil po vzhodni obali ZDA.

Lani je maraton v New Yorku uspešno končalo 53.508 tekačev in tekačic, kar je največ med vsemi doslej zbranimi podatki z maratonov.

Zmagala sta kenijska tekača Geoffrey Kamworor in Joyciline Jepkosgei.

Sorodna novica Že zdaj preložen berlinski maraton

V Berlinu brez nadomestnega termina
Glavni razlog, da so morali organizatorji odpovedati maraton v Berlinu, pa je ta, da niso mogli najti nadomestnega termina za 27. september, ko naj bi bil prvotno na sporedu, a so ga zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili.

"Zaradi vremenskih razmer in krajših dni je maraton težko izvesti ob koncu leta. Tudi na vprašanje, ali bo takrat možno potovati, ne moremo odgovoriti. Zdravje vseh mora biti prioriteta, zato ob odlokih za preprečevanje širjenja virusa prireditve ne moremo izpeljati," je sporočil direktor maratona, ki je lani privabil 65.000 tekačev.

Kenijec Eliud Kipchoge je leta 2018 s časom 2:01:39 v Berlinu postavil zdajšnji rekord, kar je bil že osmi rekordni čas maratona v zadnjih 20 letih. Kipchoge je bil oktobra lani sicer na Dunaju še hitrejši, spustil se je na čas pod dvema urama, a rekorda niso priznali, ker maraton ni bil ustrezno registriran.

Odpovedana newyorški in berlinski maraton