"Razširjenih zlorab dopinga ne bi bilo brez vednosti in strinjanja ruskih državnih oblasti," je ob predstavitvi za Rusijo zelo obremenjujočega poročila dejal vodja tričlanske preiskovalne komisije Wade Dick Pound. Če bo Mednarodna atletska zveza "ubogala" WADO in se odločila za suspenz ruske atletike, bi to pomenilo, da ruski atleti ne bi mogli tekmovati prihodnje leto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Lebedevo presenetil ruski dopinški škandal
Hude obtožbe zoper rusko atletiko

WADA je še predlagala, naj IAAF dosmrtno izključi pet ruskih atletov in pet trenerjev. Svetovna protidopinška organizacija ni navedla njihovih imen. Gre pa za z dopingom zaznamovane atlete, ki so po razkritjih plačevali za molk o pozitivnem dopinškem testu. Predlog za dosmrtno prepoved delovanja v športu se nanaša na atleta, ki sta na olimpijskih igrah v Londonu 2012 stopila na zmagovalni oder. Med omenjenimi je tudi olimpijska prvakinja na 800 metrov Marija Savinova.

"Razširjenih zlorab dopinga ne bi bilo brez vednosti in strinjanja ruskih državnih oblasti," je ob predstavitvi za Rusijo zelo obremenjujočega poročila dejal vodja tričlanske preiskovalne komisije WADE Dick Pound. Če bi se Mednarodna atletska zveza odločila za suspenz ruske atletike, bi to pomenilo, da ruski atleti ne bi mogli tekmovati prihodnje leto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in evropskem prvenstvu.

Kot je v nedeljo poročal Sunday Times, so neimenovani atleti za oprano ime in odpravo prepovedi nastopanja plačali visoke zneske, s čimer so lahko nastopili na olimpijskih igrah 2012 v Londonu.

Osrednja oseba novega škandala, ki pretresa svetovni šport, je nekdanji predsednik Mednarodne atletske zveze Lamine Diack. Francosko pravosodje je Senegalca, ki ga je na volitvah IAAF-a avgusta zamenjal Sebastian Coe, obtožilo podkupljivosti in pranja denarja.

Afero v ruski atletiki, ki kaže na sistematično kršenje protidopinških pravil, je v dokumentarcu, objavljenem decembra lani, razkrila nemška televizija ARD. Protidopinška organizacija se je odločila raziskati obtožbe o hudih zlorabah in je ustanovila posebno komisijo na čelu z Dickom Poundom, ki je zadnjih enajst mesecev preiskovala vpletenost odgovornih v krovni svetovni atletski organizaciji v prikrivanje dopinških zlorab.

Sočasno poteka še ena preiskava, ki so jo o odgovornosti nekdanjega 82-letnega predsednika svetovne atletske organizacije Senegalca Lamineja Diacka sprožili francoski preiskovalni organi. Bremenijo ga korupcije in pranja denarja ter sprejemanja denarja za prikrivanje zlorab v športu. Diack je bil prvi mož atletike vse od leta 1999; avgusta letos ga je zamenjal Sebastian Coe.

Lebedevo presenetil ruski dopinški škandal
Hude obtožbe zoper rusko atletiko